Antibiotici povećavaju rizik od bubrežnog kamenca

Antibiotici povećavaju rizik od bubrežnog kamenca
D.H.

D.H.

“Kod Dalmatinaca bubrežni kamenac je sedam puta češći nego kod Zagoraca”

Uzimanje neke od pet skupina antibiotika – sulfonamida, cefalosporina, fluorokinolona, nitrofurantoina/metenamina i penicilina povećava rizik od pojave bubrežnih kamenaca. Pokazalo je to posljednej istraživanje provedeno nad 26 tisuća elektronskih zdravstvenih kartona osoba koje su dobile bubrežni kamenac te u kontrolnoj skupini 260 tisuća sličnih pacijenata koje nije imalo kamenac u razdoblju od 11 godina.

Rizik kod pacijenata koji su primali penicilin da će dobiti kamenac kretao se do 27 posto, dok su u dvostruko većem riziku bili oni koji su primali sulfonamide. Nadalje, najveći rizici razvoja kamenaca uočeni su kod djece i tinejdžera.

Epidemiološka istraživanja pokazuju da je pojava bubrežnih kamenaca sedam puta češća kod stanovništva u Dalmaciji i Hrvatskom primorju nego u Hrvatskom zagorju.

Od dva do pet posto osoba barem jednom u životu „osjeti“ bubrežne kamence. Oni su jedan od najbolnijih poremećaja i jedna od najčešćih smetnji urinarnog trakte. Većinom pogađaju muškarce u dobi od 20 do 40 godina. Kada se jednom pojave vrlo je velika vjerojatnost da će se vraćati.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.