Besmrtnost ne postoji – još uvijek

Besmrtnost ne postoji – još uvijek
D.H.

D.H.

„Ako vas ne pregazi automobil, mogli biste jako dugo živjeti, kaže akademik Miroslav Radman“

Jedini način da ne umremo jest da se ne rodimo. Kaže to akademik Miroslav Radman, biolog, jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, Splićanin s pariškom adresom, osnivač  splitskog Medilsa – Mediteranski institut za istraživanje života, predstavljajući svoju novu knjigu „Kod besmrtnosti“. Knjiga je iz tiska izašla prije mjesec dana, a već je pobudila golemo zanimanje ne samo Francuza, budući da joj je nakladnik pariška izdavačka kuća, nego i znanstvenika i laika iz cijelog svijeta. Radman ju je nesebično odlučio predstaviti i Splićanima.

„Kada smo prije deset godina počeli raditi na starenju, bili smo čudaci. Sada je to jako moderno, budući da kalifornijski milijarderi u takva istraživanja ulažu golemi novac. Tako smo se mi, ni krivi, ni dužni, našli u žiži zanimanja“, kaže akademik Radman.

Prema Radmanovim riječima, 90 posto smrtnosti u svijetu vezano je izravno za starenje. Naime, uzrok svim neizlječivim i degenerativnim bolestima upravo je – starenje. Problem je, ističe Radman, što se još uvijek ne zna što starenje točno kemijski znači.

„Još uvijek ne znamo kako se to može mjeriti. Ne znamo odgovor na pitanje kako to da 100- godišnjaci ne uzimaju niti jedan lijek, a otporni su na sve bolesti. Jedino što sigurno znamo jest to da je uzrok za sve bolesti zajednički. Starenje je to koje nas ubija tako efikasno. Razlika je samo između pojedinaca, odnosno gdje je kome najslabija karika, gdje će najprije ‘puknuti’. Nekoga ‘udari’ u rak, nekoga u demenciju, moždani, srčani udar…“, pojašnjava Radman.

U knjizi „Kod besmrtnosti“ razvija se teorija kako se kod svakog pojedinca unaprijed, odmah po rođenju, može znati što će mu se s organizmom događati za pet, šest desetljeća, ukoliko ga ne udari automobil. Radman kaže kako ne vjeruje u besmrtnost, ali u prolongiranje života – svakako.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.