Beta-glukan – saveznik dobrog imuniteta

Beta-glukan – saveznik dobrog imuniteta

Gljive Shiitake su odličan izvor beta-glukana

Foto: 

Bluebird Provisions / Unsplash

Antonela Bašić

Antonela Bašić

Pred nama je hladniji dio godine koji sa sobom redovito donosi gripu, prehladu, a aktualno i infekciju SARS-CoV-2 virusom.

Zašto je tome tako? Naime, jednolična zimska prehrana ne osigurava dovoljno vitamina i minerala pa se njihova zaliha u organizmu smanjuje, a potrebe organizma zbog veće potrošnje energije povećavaju se. Nadalje, produljen boravak u zatvorenim grijanim prostorima i stresan način života dodatno slabe ljudski imunitet koji na taj način postaje podložniji različitim infekcijama.

Međutim, kao i obično, priroda nam nudi rješenje – beta-glukane.

Što su beta-glukani

Beta-glukani odnose se na duge lance molekula glukoze međusobno povezane beta-glikozidnim vezama, ali samo oni beta-glukani u kojima su molekule glukoze povezane beta-(1, 3)(1, 6)-glikozidnim vezama imaju imunomodulatorno djelovanje. Takvi se nalaze u staničnoj stijenci kvasca (Saccharomyces cerevisiae) i nekih gljiva (shiitake, maitake i reishi) odakle se izoliraju, podvrgavaju procesu pročišćavanja i daljnjim postupcima kako bi postali sigurni, kvalitetni i učinkoviti dodaci prehrani. Upravo su čistoća i sadržaj beta-1,3-glukana glavni kriteriji prema kojima se razlikuju kvalitetniji i učinkovitiji dodaci prehrani od onih manje kvalitete i slabije učinkovitosti.

Djelovanje beta-glukana

Beta-glukan djeluje kao jaki aktivator urođene imunosti koja predstavlja prvu crtu obrane organizma od virusa, bakterija, gljivica i parazita. Jednom kad se te stanice aktiviraju, one uzrokuju oslobađanje različitih vrsta tvari i aktivaciju drugih stanica uključenih u imunosni odgovor. Na taj način već u prva tri do četiri dana korištenja beta-1,3-glukana imunološka aktivnost povećava se za čak 50-120%.

Spektar primjene beta-glukana zaista je širok, no najčešće je to s ciljem prevencije bakterijskih i virusnih infekcija te za jačanje imuniteta za vrijeme akutnih infekcija i iscrpljenosti organizma uslijed istih.

Primjena beta-glukana

Primjenjuje se na prazan želudac, minimalno pola sata prije obroka radi optimalne apsorpcije.

Smatra se jednim od najsigurnijih modulatora. Mogu ga primjenjivati odrasli i djeca starija od tri godine, dok se ne preporučuje osobama oboljelim od autoimunih bolesti, osobama na terapiji imunosupresivima, a zbog nedostatka dokaza ni trudnicama ni dojiljama.

Za dodatne infomacije upitajte svog liječnika ili ljekarnika!

I ne zaboravite, nijedan dodatak prehrani, pa tako ni beta-glukan, nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani i zdravom načinu života.

Antonela Bašić, mag. pharm.
Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.