BOOSTER Treću dozu moći će primiti i oni koji su se cijepili Modernom

BOOSTER Treću dozu moći će primiti i oni koji su se cijepili Modernom

Foto: 

Mufid Majnun / Pixabay

D.H.

D.H.

Na potezu su nacionalna tijela koja provode kampanju cijepljenja

Europska agencija za lijekove zaključila je kako odrasli mogu primiti treću ili booster dozu Moderninog cjepiva Spikevax.

Treća doza sadrži polovinu one primjene u prva dva cijepljenja, a istraživanje je pokazalo kako se ona mora primijeniti u roku od šest do osam mjeseci od primanja druge, kako bi se podignula razina antitijela.

Nuspojave i nakon treće doze jednake su onima koje su zabilježene nakon primitka prve dvije. Vrlo su rijetke, a među njima je zabilježen rizik od upalnih bolesti srca.

Hoće li se temeljem EMA-ine preporuke primati treća doza Moderninog cjepiva u svakoj zemlji članici Europske unije odlučit će nacionalna tijela koja provode kampanju cijepljenja.

Kao i kod BioNTech/Pfizer cjepiva i kod Moderne booster doza preporučuje se osobama sa značajno oslabljenim imunološkim sustavom, najmanje 28 dana pošto su primili drugu dozu.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.