Dio Zavoda za fizikalnu medicinu u novouređenom prostoru na Firulama

Dio Zavoda za fizikalnu medicinu u novouređenom prostoru na Firulama

Foto: 

Jennyfriedrichs / Pixabay / Ilustracija

D.H.

D.H.

Dosad je ukupno uređeno 500 kvadrata, a spremna je i dokumentacija za preostalih 700

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Split radi na tri lokaliteta – na Firulama, Križinama i u Splitskim toplicama. Prostor površine oko 1200 metara kvadratnih na Firulama nije u funkciji od 2008. godine, osim Odjela za dječju neurorazvojnu fizioterapiju. Tijekom 2021. godine izvedeni su radovi na uređenju dodatnih 147 metara kvadratnih te je sredinom ožujka 2022. Zavod započeo s rehabilitacijom djece i mlađih dobnih skupina nakon ozljeda koštano-mišićnog sustava u novouređenom i opremljenom prostoru za terapiju na Firulama, koji uključuje svlačionicu, čekaonicu i sanitarni čvor, javlja Dalmatinski portal.

– Otvaranjem novouređenog prostora na lokalitetu Firule omogućava se pružanje rehabilitacije u suvremenim i boljim uvjetima za naše pacijente. Novouređeni prostor, uz čekaonicu i garderobu za bolesnike, ima suvremeno priređen prostor za obavljanje elektroterapijskih i kineziterapijskih procedura uz mogućnost primjene krioterapije. Ujedno se nadamo kako će se uređenjem ostatka prostora, površine oko 700 m2, premjestiti djelatnost zavoda iz Splitskih toplica koje su povijesno neprocjenjive u razvoju rehabilitacije, međutim zbog svoje lokacije i otežanog pristupa za teško pokretne bolesnike posve su neprikladne za obavljanje akutne posttraumatske rehabilitacije. Obavljanje cjelovite rehabilitacije na Firulama ujedno bi znatno poboljšalo uvjete rada na našem Zavodu – poručio je doc.dr.sc. Dinko Pivalica, pročelnik Zavoda.

Za uređenje prostora Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom, površine oko 1200 m2, KBC Split je spremio projektno-tehničku dokumentaciju, no zbog ograničenosti financijskih sredstava, a zbog opravdane potrebe za konačnim uređenjem prostora te suvremenim rješenjem prostornih kapaciteta Zavoda, zahvat je podijeljen u tri faze imajući u vidu funkcionalnost fazno uređenih cjelina i cjelovitu funkcionalnost Zavoda.

Dosad je ukupno uređeno 500 m2, a spremna je i dokumentacija za uređenje preostalih 700m2 u kojima bi se smjestile dodatne elektroterapijske i termo terapijske procedure i dio za terapijske postupke koje, kako su izvijestili iz KBC-a, u sadašnjim uvjetima rada nije moguće izvoditi.

Ukupna vrijednost radova na odjelu za rehabilitaciju djece i mladih iznosila je 600 tisuća kuna s PDV-om, od čega je 400 tisuća kuna osigurano humanitarnim koncertom ‘Ključ života’ koji su organizirali Tomislav Mrduljaš i Glazbena mladež, dok je KBC Split osigurao preostala potrebna sredstva.

Ravnatelj KBC-a Split prof. Julije Meštrović naglasio je važnost objedinjavanja rada djelatnosti fizikalne medicine za funkcioniranje cijele bolnice. Osim toga, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ima važnu ulogu u preustrojavanju KBC-a u prilagodbi za prijem bolesnika s bolešću COVID-19, jer već više od dvije godine ne radi u svojim prostorima na Križinama, koji su cijelo to vrijeme dio Respiratorno-intenzivističkog centra. Fizikalna medicina je smještena na Zavod za reumatologiju i traumatologiju, što pokazuje kako KBC Split funkcionira kao jedna cjelina, kako ističu njegovi predstavnici, bez ograda i uz puno razumijevanja i uvažavanja za ostvarenje ciljeva zajedničkih svima.

Zavod za fizikalnu medicnu i rehabilitaciju s reumatologijom u svom Polikliničkom dijelu pruža svakodnevne preglede za djecu i odrasle, dijagnostiku lokomotornog sustava te ambulantnu fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Ambulantna se fizikalna terapija, iako prisutna na sva tri lokaliteta KBC-a Split, većinom obavlja na Križinama i u Toplicama, dok se jedino na lokalitetu Firule obavlja neurorazvojna rehabilitacija. Kroz ambulantni se dio Zavoda dnevno pregleda i liječi veliki broj naših sugrađana svih dobnih skupina.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.