ad
ad

DR. SRIĆA: Četvrti val je već tu, trebat će posegnuti za mjerom obveznog cijepljenja

DR. SRIĆA: Četvrti val je već tu, trebat će posegnuti za mjerom obveznog cijepljenja
D.H.

D.H.

 

 

 

“Za Delta soj znamo da je zarazniji, da se puno brže širi nego drugi sojevi i zasigurno ga se trebamo bojati”

Četvrti val je već tu. Već je došao, samo je pitanje u kojoj ćemo ga mjeri ‘konzumirati’, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i lošu procijepljenost nacije. Kazao je to za portal Doktore, hitno! dr. med. Saša Srića, specijalist interne medicine, subspecijalist pulmolog.

– Hrvatska je još uvijek na dnu ljestvice procijepljenih u Europi. Primjerice, Portugal i Španjolska, koji sada imaju vrlo lošu i tešku epidemiološku situaciju, imaju 10 posto više procijepljenih u odnosu na Hrvatsku, ističe dr. Srića.
Naglašava kako nas jedino procijepljenost može spasiti, na način da u narednih desetak – petnaestak dana naraste za četiri do pet posto, što bi bio jako veliki uspjeh.

– Bez obzira na procijepljenost nacije, treba zadržati epidemiološke mjere, kako bismo taj četvrti val uspjeli održati pod relativnom kontrolom, kazao je Srića, dodajući kako se građani ne bi trebali obazirati na komentare pojedinih političara koji pozivaju na skidanje maski, jer to u ovom trenutku nije opravdano.

– Delta soj se širi cijelom Europom i svjesni smo te situacije. Za njega najprije možemo reći da je zarazniji, da se puno brže širi nego drugi sojevi. Koliko je opasniji u smislu teže kliničke slike ili stope smrtnosti, to u ovom trenutku ne možemo reći. Ali zasigurno je nešto čega se moramo i možemo, nažalost, pribojavati, ističe Srića.

Smatra da je, uz epidemiološke mjere, u ovom trenutku jako važna edukacija stanovništva.

– U više navrata, smo ja i moji kolege Đikić, Štagljar, Jonjić, Ban, Trobonjača, Luetić, pokušavali educirati našu naciju, govoreći koje su prednosti cijepljenja, uz vrlo male, minimalne nuspojave, odnosno koliko je veliki rizik od bolesti. Pokušali smo s edukacijama. I dalje ćemo na tome ustrajati. Bojim se da je došao trenutak kada ćemo, uz edukaciju, morati posegnuti i za mjerom obveznog cijepljenja, barem u sektorima o kojima zadnje vrijeme govorimo, a to su zdravstvo, socijala i prosvjeta, poručuje dr. Srića.

Osvrnuo se i na glasine koje se šire među mladim ženama koje žele zatrudnjeti, kako je cijepljenje za njih loše.

– Ne postoji ni jedno znanstveno istraživanje koje potvrđuje da cjepivo ima negativan učinak na začeće i zdravlje ploda. Apsolutno ne treba tako razmišljati. Mlade žene koje žele postati majkama trebaju se cijepiti da ostanu žive i zdrave i da imaju djecu, zaključuje dr. Srića.

D.H.
Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.