EMA započela ocjenjivanje oralnog lijeka protiv covida

EMA započela ocjenjivanje oralnog lijeka protiv covida

Foto: 

Miguel Á. Padriñán / Pixabay

D.H.

D.H.

Molnupiravir može smanjiti sposobnost virusa da se umnožava u stanicama organizma

Europska agencija za lijekove (EMA) započela je s procedurom ocjenjivanja oralnog antivirusnog lijeka molnupiravir (poznatog i kao Lagevrio ili MK 4482). Riječ je o lijeku kojeg razvija Merck Sharp & Dohme u suradnji s tvrtkom Ridgeback. Namijenjeno je liječenju odraslih.

Prema dosadašnjim saznanjima molnupiravir može smanjiti sposobnost virusa da se umnožava u stanicama organizma, te tako smanjiti rizik od hospitalizacija ili fatalnih ishoda kod oboljelih.

– Molnupiravir je antivirusni lijek koji se može primjenjivati peroralno (kroz usta). Molnupiravir je inhibitor virusne RNA polimeraze, odnosno lijek koji ometa proizvodnju genetskog materijala (RNA) virusa. Očekuje se da će ometanjem proizvodnje RNA virusa SARS-CoV-2 molnupiravir spriječiti virus da se umnožava u stanicama organizma, pojašnjavaju iz HALMED-a.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.