Evo što kaže farmakolog o lijeku od 2000 eura po bočici koji Hrvatska kupuje

Evo što kaže farmakolog o lijeku od 2000 eura po bočici koji Hrvatska kupuje

Foto: 

Thanks for your Like • donations welcome / Pixabay

D.H.

D.H.

Utrošit će se 29,3 milijuna kuna

Ministar zdravstva Vili Beroš je objavio kako je Vlada odlučila o nabavci kombiniranog lijeka protiv Covida-19. Kako je objavljeno na stranici HALMED-a, lijek čine dvije sastavnice, odnosno monoklonska antitijela kasirivimab i imdevimab.

– Monoklonsko antitijelo je antitijelo (vrsta proteina) koje je dizajnirano za prepoznavanje i pričvršćivanje na određenu strukturu (naziva se antigenom). kasirivimab i imdevimab su dizajnirani za pričvršćivanje na dvije različite strane proteina poznatog kao protein šiljka koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Djelatne tvari ovog lijeka pričvršćivanjem na protein šiljka onemogućuju virusu ulazak u stanice organizma – stoji na njihovim stranicama.

Bočica lijeka košta oko 2000 eura.

– Na temelju epidemiološke situacije, procjena za područje Hrvatske iznosi u prosjeku 200 doza mjesečno. Za ukupno procijenjenu potrebu za RH, potrebno je osigurati 29 milijuna i 297.969 kuna s PDV-om u 2021. godini, a za količine koje će se trošiti u idućem devetomjesečnom razdoblju – rekao je Beroš.

Kakav je to lijek protiv Covida?

– Moje je mišljenje da je odluka o nabavi lijeka jako preuranjena jer smo još predaleko od informacije tko bi lijek trebao dobivati, odnosno tko će ga primiti. Trideset posto pozitivnih se razboli, a još trideset posto ima blage simptome, i lijek im ne bi trebao – rekao je za 24 sata klinički farmakolog prof.dr.sc. Igor Francetić.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.