FARMAKOLOG FRANCETIĆ: Cjepivo protiv COVID-a sigurnije od onih kojima smo se cijepili kao djeca

FARMAKOLOG FRANCETIĆ: Cjepivo protiv COVID-a sigurnije od onih kojima smo se cijepili kao djeca

Foto: 

Mika Baumeister / Unsplash

D.H.

D.H.

‘Nema niti lijeka, niti cjepiva niti medicinskog postupka bez rizika ili nuspojava’

O razvoju i učinkovitosti antivirusnih lijekova – ponajprije u borbi protiv COVID-a, za HRT je govorio internist i klinički farmakolog Igor Francetić.

Je li najava dolaska Merckova i Pfizerova lijeka zapravo nekakav ‘dašak optimizma’.

– Svakako dašak optimizma, ali daleko od toga da to može zamijeniti cjepivo. Narodski bi to mogli usporediti kao ‘bolje imati vrapca u ruci, nego goluba na grani’. Problem s ovim lijekovima će vjerojatno biti to, da će recimo djelotvornost ovog Merckovog lijeka biti dokazana u lakšem ili blagom obliku Covida. Svaki pozitivni pacijent trebao bi dobiti lijek, veliki broj ljudi trebao dobiti taj lijek, pitanje je hoće li on biti dostupan i koja će si zemlja ili sustav moći omogućiti takav trošak, ističe internist i klinički farmakolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu Igor Francetić.

Dodaje da je učinkovitost lijeka oko 50% i da je lijek ispitivan kod težih oblika bolesti, gdje je pokazao slabu učinkovitost. Tako slabu da je ispitivanje prekinuto.

Nema niti lijeka, niti cjepiva niti medicinskog postupka bez rizika ili nuspojava, to je sve valjanje ‘koristi i štete’.

– Što je teža bolest, spremni smo prihvatiti teže nuspojave, ali jasno je da lijekovi i cjepiva imaju svoje nuspojave, ističe Francetić.

– Ovo je cjepivo čini se, puno sigurnije od cjepiva s kojima smo se cijepili kao djeca. Možda neka od starih cjepiva niti ne bila registrirana da su podvrgnuta strogoj kontroli legislaciji i strogim postupcima oko stavljanja u promet.

– Informatička revolucija je tome doprinijela. Današnji je svijet skloniji prihvaćati negativne informacije, pa se jedna nuspojava cjepiva objavljuje u svim medijima, civilizacijski smo razmaženi, želimo primati lijekova i cjepiva bez rizika, ali toga nema, dodaje.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.