FOTO/VIDEO: 20. godina tečaja uznapredovalog održavanja života djece u Splitu

FOTO/VIDEO: 20. godina tečaja uznapredovalog održavanja života djece u Splitu
D.H.

D.H.

Iako je prvotno bio namijenjen pedijatrima, danas ga prolaze i liječnici opće i hitne medicine, anesteziolozi, ali i liječnici drugih specijalizacija

Tečaj temeljnih i uznapredovalih postupaka oživljavanja u pedijatriji – Advanced Paediatric Life Support (APLS) jedini je trodnevni pedijatrijski tečaj oživljavanja u Europi i najopsežniji tečaj o hitnim stanjima i oživljavanju djece u svijetu. I ove jeseni, 20. godinu za redom, održan je u Splitu.

Tečaj je pokrenut u Manchesteru te se polako proširio Europom. U Hrvatskoj se provodi od već 20 godina. Sve je započelo upravo u Splitu zahvaljujući ravnatelju Kliničkog bolničkog centra Split prof. prim. dr. sc. Juliju Meštroviću. ‘Pohađao sam tečaj u Ljubljani i bio sam oduševljen koliko sam novoga naučio. Radi se o dobro organiziranom i strukturiranom tečaju te svatko tko ga pohađa može steći dovoljno vještina da može zbrinjavati životno ugroženo dijete. Imao sam silnu potrebu da se taj tečaj dogodi i u Hrvatskoj. Zajedno sa mojim divnim suradnicima, koji su danas instruktori, uspjeli smo i tečaj se u Splitu održava već 20 godina’, kazao je ravnatelj.

Nekoliko tjedana prije početka tečaja polaznici dobiju priručnik APLS i upute o tečaju. Kada usvoje teorijski dio, na tečaju pristupaju različitim vrstama edukacije u koje su aktivno uključeni. Velika pozornost je posvećena liječenju životno ugroženog ozlijeđenog, kao i bolesnog djeteta. Naime, ozljede su u suvremenom svijetu najvažniji uzrok smrti u djece. Učenje je usmjereno postupcima koji se provode unutar prvog sata, jer ispravnost postupaka u tom vremenu često odlučuje o krajnjem ishodu.

Kvalitetu tečaja prepoznaju i polaznici pa je interes iz godine u godinu sve veći. Iako je prvotno bio namijenjen pedijatrima, danas ga prolaze i liječnici opće i hitne medicine, anesteziolozi, ali i liječnici drugih specijalizacija.

Petra Čilić, dr. med. radi u Klinici za ginekologiju i porodništvo KB ‘Sveti Duh’, a na tečaj se prijavila kako bi bila sigurna u svakodnevnom radu s djecom koja su životno ugrožena. ‘Bilo mi je lijepo, organizacija je vrhunska i tečaj je ispunio sva moja očekivanja’, istaknula je. Strukturom i stečenim znanjem zadovoljna je i Ivana Plašćar Jadreškić, dr. med. iz Istarskih domova zdravlja. ‘Za polaganje ovog tečaja odlučila sam se kako bi mi pomogao u radu sa teško bolesnom i ozlijeđenom djecom. Upoznala sam puno kolega iz drugih ustanova i ostvarila kontakte koji će mi koristiti u daljnjem radu’.

Osim polaznika, tečajem su zadovoljni i instruktori iz Hrvatske, ali i Slovenije. Od 2013. godine među njima je i prim. dr. sc. Judith Adrianne Deutsch iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb. U svojoj karijeri radila je u Americi, Engleskoj i Škotskoj te rado ističe sposobnost i znanje mladih hrvatskih liječnika. ‘Svake godine se veselim ovom tečaju i upoznam našu hrvatsku mladu snagu koja ima veliki potencijal i koja korača u pravom smjeru’.

Predstojnica Klinike za dječje bolesti KBC-a Split doc. dr. sc. prim. Branka Polić koja je i suvoditelj tečaja istaknula je da najbolji polaznici imaju mogućnost završiti međunarodni tečaj za instruktore tako da sada u Hrvatskoj ima dovoljan broj instruktora s europski priznatim certifikatom. ‘Ipak, kako bi održali međunarodnu razinu tečaja nastojimo da nam se priključe instruktori iz drugih država, a osobito veliko prijateljstvo i suradnju gajimo s kolegama iz Slovenije. Osim u Splitu, tečaj je organiziran u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a sa željom da omogućimo što lakši pristup edukaciji mladim kolegama diljem Hrvatske’.

Kroz sve ove godine tečaj u Splitu je pohađalo preko 500 polaznika. Svako od njih stečeno je znanje zasigurno prenio svojim kolegama. Život svakog čovjeka je neprocjenjiv, stoga je važno da što veći broj građana usvoji vještinu oživljavanja jer oni postupke oživljavanja mogu započeti neposredno na mjestu gdje se dogodi zatajenje disanja ili rada srca. Zbog KBC Split provodi tečajeve o postupcima oživljavanja i za nastavnike u školama, trenere u sportskim klubovima i ostale koji rade s djecom. Budući da se djeca druže s vršnjacima kao nikad ranije u povijesti i provode zajedno veći dio slobodnog vremena, osobito je važno poučiti samu djecu, jer je velika vjerojatnost da će djeca biti prvi spašavatelji svojih vršnjaka. Stoga je KBC Split priredio i program za pouku djece u osnovnim školama koji se provodi od 2012. godine.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.