FOTOGALERIJA: KBC-u Split 4 nova linearna akceleratora

FOTOGALERIJA: KBC-u Split 4 nova linearna akceleratora
D.H.

D.H.

Potpisani ugovori o javnoj nabavi

U Ministarstvu zdravstva su, 29. siječnja 2024., potpisani Ugovori o javnoj nabavi 21 linearnog akceleratora za prevenciju, dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika. U Klinički bolnički centar Split stižu četiri nova uređaja.

Ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović istaknuo je kako je nabava linearnih akceleratora ključan iskorak u osiguravanju veće učinkovitosti i kvalitete liječenja malignih oboljenja, bolje dostupnosti te kraće vrijeme čekanja na preglede i zahvate.

Predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak zadovoljan je ulaganjem u radioterapijsku mrežu kao najkompleksniji modalitet onkologije.

‘Novi uređaji osigurat će pravovremenu optimalnu radioterapiju bez imalo čekanja što će rezultirati zadovoljnijim pacijentima i još boljim ishodima liječenja’, rekao je.

Na Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split već postoje dva linearna akceleratora koji su u funkciji od 2009. godine, a dnevno se na njima obradi 120 pacijenata. Ovisno o dijagnozi i hitnoći njihova stanja na radioterapiju u KBC-u Split se čeka između 3 i 6 tjedana.

Za potrebe smještanja novih linearnih akceleratora KBC Split je pristupio rekonstrukciji Klinike za onkologiju i radioterapiju. Trenutno su u tijeku radovi na novom, dograđenom prostoru u kojem će biti dvije dvorane – bunkeri za linearne akceleratore te prateći tehnički i radni prostori za osoblje i pacijente. Planiran završetak radova je travnju 2024., a njihova vrijednost je 1.901.250,24 eura s PDV-om.

Po završetku radova, u nove bunkere će se smjestiti dva nova linearna akceleratora, a potom će se pristupiti uklanjanju dva postojeća stara uređaja, obnovi prostora u kojima se oni nalaze te instalaciji preostala dva nova uređaja. U obnovljene postojeće bunkere, uz linearne akceleratore, instalirat će se i novi CT simulator i uređaj za brahiterapiju.

Prof. Vrdoljak je najavio da nakon ovoga slijedi još jedan veliki korak za onkološke bolesnike, a to je program uspostavljanja Nacionalne onkološke mreže i baze podataka.

‘Time ćemo postići da se sruše svi virtualni zidovi između onkologija u Hrvatskoj sa ciljem da to postaje jedan prostor s jedinstvenom bazom podataka. Moći ćemo učiti od svakog bolesnika i za svakog bolesnika te osigurat da svaki onkološki bolesnik u bilo kojem kutku Hrvatske ima jednaka prava na optimalno onkološko liječenje’, zaključio je.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.