Gilenya za MS ne smiju uzimati trudnice!

Gilenya za MS ne smiju uzimati trudnice!
D.H.

D.H.

„Lijek za multiplu sklerozu može naštetiti nerođenom djetetu i uzrokovati urođene mane!“

Gilenya (fingolimod)  lijek protiv multiple skleroze ne smije primjenjivati ​​u trudnica i žena koje mogu imati djecu koja ne koriste učinkovitu kontracepciju. Prepouručilo je to Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) sa svoje posljednoj sjednice.

Ako žena zatrudni tijekom primjene Gilenye, lijek se mora prekinuti i trudnoću će morati pomno nadzirati. To je zato što aktivna tvar u Gilenyi, fingolimod, može naštetiti nerođenoj bebi i uzrokovati urođene mane.

Da bi se rizik smanjio na najmanju moguću mjeru, žene koje mogu imati djecu moraju napraviti test trudnoće prije početka liječenja Gilenyom kako bi se uvjerilo da nisu trudne, te moraju koristiti učinkovitu kontracepciju tijekom liječenja i dva mjeseca nakon prestanka uzimanja lijeka.

Istraživanja su, naime pokazala kako ovaj lijek kada se koristi u trudnoći, uzrokuje dvostruko više poremećaja kod djeteta, a najčešće urođene mane odnose se na bolesi srca, bubrega, kostiju i mišića.

Ukoliko se liječite ovim lijekom, morate koristiti učinkovitu kontracepciju. Ako uzimate Gilenyu i planirate imati dijete, razgovarajte s liječnikom. Prije nego što pokušate začeti, morate prestati uzimati Gilenyu i pričekati najmanje dva mjeseca. Tijekom ta dva mjeseca, još uvijek morate koristiti kontracepciju.

O Gilenyu

Gilenya je vrsta lijeka poznata kao ‘terapija za modificiranje bolesti’ koja se koristi za liječenje odraslih i djece starije od 10 godina s visoko aktivnom multiplom sklerozom (MS) s recidivirajućom remitom, bolešću u kojoj upala uništava zaštitni omotač okoline živčane stanice. „Opuštajuće-remiting“ znači da pacijent ima bljeskove simptoma (relapsa) nakon kojih slijede razdoblja oporavka (remisije). Gilenya se koristi kada bolest ostaje aktivna unatoč odgovarajućem liječenju s barem jednom drugom terapijom koja modificira bolest ili je ozbiljna i brzo se pogoršava. Gilenya sadrži djelatnu tvar fingolimod.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.