Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica: Cijepljenje protiv HPV-a

Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica: Cijepljenje protiv HPV-a

Foto: 

Doktore, hitno!

D.H.

D.H.

Svake godine u Hrvatskoj oboli 350 žena od invazivnog karcinoma grlica maternice a umre ih oko 100

Cijepljenje protiv HPV je besplatno i neobavezno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te ovisno o raspoloživosti cjepiva za sve osobe nakon osmog razreda do 25 godine života jer je u tom razdoblju najdjelotvornije.

Učenike i učenice te redovite studentice i studente cijepi nadležni liječnik školske i adolescentne medicine,a osobe odgovarajuće dobi koje nisu u školskom sustavu mogu se cijepiti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo gdje se mogu dobiti informacije o dobrovoljnom i besplatnom cijepljenju.

Cijepljenje protiv HPV-a

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa HPV djevojčica i djevojaka,dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.
Prema programu cijepljenja liječnici školske medicine trebaju na početku školske godine održati edukativni sastanak s roditeljima djece osmog razreda osnovne škole i uručiti im pozive na cijepljenje protiv HPV-a roditeljima koji se ne odazovu na sastanak uputiti pozive putem škole.

Učenici i učenici na cijepljenje dolaze sami s pozivom na cijepljenje za maloljetnike koji su potpisali roditelj ili staratelj.
Ukoliko roditelj ili staratelj želi može doći u pratnji s učenikom ili učenicom.

HPV ili humani papiloma virus prenosi se spolnim putem i najčešći su kod mladih ljudi. Najčešće ih uništi imunosni sustav.
Međutim kada visokorizični tipovi opstaju mogu uzrokovati razvoj abnormalnih stanica vrata maternice tj. cerviksa što se naziva prekanceroznom promjenom ili predstadijem raka vrata maternice, ako su zahvaćene barem dvije trećine površinskog sloja vrata maternice.

Neće se u svakog tko ima prekancerozne promjene razviti rak vrata maternice, no teško je predvidjeti kod koga će se razviti.

Tipovi HPV-a

HPV 16 i 18 su najvažniji visokorizični tipovi HPV koji mogu uzrokovati prekancerozu ili rak vrata maternice.
Preventivno cijepljenje injekcijom čestica nalik na HPV u mišić potiče se proizvodnja protutijela koja štite od budućih HPV infekcija.

Kod žena koje su cijepljene između 15 i 26 godine života cjepivo protiv HPV smanjuje rizik od prekanceroznih promjena povezanih s tipovima 16 i 18.

Kod starijih žena cijepljenih između 25 i 45 godina života učinak cjepiva na prekancerozne promjene je manji.

Visokorizični tipovi virusa su još osim 16 i 18 i 31, 33 i 45, a nisko rizični 6, 11, 42, 43 i 44 to su neonkogeni tipovi.

Infekcija HPV-om

Infekcija HPV om širi se intimnim kontaktom kože i sluznice.
Do zaraze može doći vaginalnim, analnim ili oralnih seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Važno je znati da do zaraze može doći i kod dodira zaražene kože s kožom. Zaražena osoba može zaraziti drugu i kad nema simptoma.

Prvi se znakovi bolesti mogu pojaviti godinama nakon što se zarazila.
Tako da je teško utvrditi kada i od koga je došla zaraza.
HPV, znači uzrokuje karcinom vrata maternice, rodnice, stidnice kod žena, a kod muškaraca karcinom muškog spolnog uda, anusa i grla.

Od karcinoma uzrokovanih HPV je najčešći karcinom vrata maternice.
Svake godine u Hrvatskoj oboli 350 žena od invazivnog karcinoma grlica maternice a umre ih oko 100.  Što je većinom posljedica zaraze s HPV.

PAPA test

Osim cjepiva koje pruža zaštitu od oko 10 godina bitno je redovito raditi PAPA testove.
Prevencija infekcija HPV om se dijeli na primarnu koja obuhvaća zdravstveni odgoj tj .kasnije stupanje u spolne odnose, manji broj spolnih partnera i cijepljenje,a sekundarnu prevenciju PAPA test kod žena.

Najgore što ni upotreba kondoma ne sprječava prijenos te rizične infekcije koja često zna uzrokovati anogenitalne bradavice koje uzrokuje HPV niskog rizika sto je isto neugodna pojava za mlade ljude.

Dakle zaključak je da je cijepljenje poželjno, ali i odgovorno spolno ponašanje još poželjnije sto je danas teško postići u ovom modernom svijetu kad je mladima sve dostupno.

Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.