Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica: INFEKCIJE RODNICE

Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica: INFEKCIJE RODNICE

Foto: 

Doktore, hitno!

D.H.

D.H.

Ni bakterijske, ni gljivične infekcije ne smatraju se klasično spolnim bolestima 

Infekcije rodnice su posljedica narušavanja ravnoteže fiziološke flore rodnice što pogoduje razmnožavanju raznih mikroorganizama i posljedično stvaraju infekcije rodnice. Većina žena se susrela s jednom od infekcija rodnice. Nisu ni najmanje ugodne, mogu narušiti kvalitetu života, a ako potraju dulje stvoriti i veće ginekološke probleme. Više od 60 posto tegoba je uzrokovano bakterijskim infekcijama, a 25 posto gljivičnim infekcijama. Preostalih 15 posto pripada kombinaciji bakterijske i gljivične infekcije.

U osnovi tih infekcija najčešće leži promjena ravnoteže fiziološke flore rodnice. U rodnici su stalno prisutni laktobacili koji održavaju kiselo okruženje rodnice. Međutim, kad dođe do narušavanja fiziološke flore rodnice tada se počinju razvijati infekcije. Najčešći uzroci neravnoteže su uzimanje lijekova pogotovo antibiotika, oslabljen imunitet, pretjerana higijena intimnog područja oko rodnice, preuska odjeća, hormonalna neravnoteža te šećerna bolest.

Ni bakterijske, ni gljivične infekcije ne smatraju se klasično spolnim bolestima iako je čak i kod gljivičnih infekcija moguć prijenos na partnera.

Te infekcije kada se jednom počnu često ponavljati nužne su redovite kontrole kod ginekologa. Dijagnostika tih infekcija uključuje ginekološki pregled te mikrobiološku analizu odnosno bris grlića maternice koji se najčešće rade.

Najčešći uzročnici bakterijskih infekcija je gardnerella vaginalis koju karakterizira peckanje, svrbež ili bol te pojačan iscjedak manje gustoće sive ili bijele boje te specifičan miris po ribi. Za liječenje je preporučljivo Metronidazol i Klindamicin okvirno sedam dana. Naravno oba partnera se trebaju liječiti.

Uzročnik gljivične infekcije je candida albicans ili glabrata gdje je uočljiv bjelkasti sirasti iscjedak te izraziti svrbež i crvenilo te bol prilikom spolnih odnosa. Najčešće se javlja u osoba sa šećernom bolešću ili onih koje su pretjerano uzimale antibiotike. Liječe se kombinacijom antimikotika i antibiotika. Na tržištu su najdostupnije Canesten vaginalete i kreme s kojima se često liječe jednostavne infekcije. Ukoliko ne djeluje potrebno je ponoviti pregled kod ginekologa te se može uzeti terapija i peroralno. Na primjer takozvani Diflucan A 150 mg, odnosno Flukonazol najčešće jednokratno i to oba partnera ako je infekcija teža.

Često uzročnik infekcija je parazit Trichomonas Vaginalis koji se najčešće prenosi spolnim putem. Ako se ne liječi uzrokuje česte upale mjehura. Nekad bez simptoma, a nekad s pjenušavim iscjetkom neugodna mirisa s popratnim žarenjem, peckanjem, bolovima pri mokrenju i pri spolnim odnosima. Dijagnoza se utvrđuje ginekološkim pregledom te mikroskopskim pregledom preparata vaginalnog iscjetka. Lijek je Metronidazol u obliku tableta i vaginaleta. Nužno je liječenje i partnera.

Da bi se izbjegle najčešće upale rodnice koje sam spomenula u ovom članku potrebno je koristiti prezervative pri spolnom odnosu, poraditi na jačanju imuniteta te pri uzimanju antibiotika koristiti i vaginalete koje liječe gljivične infekcije kao što je Geonistin i Canesten.

Naravno, zbog svega potrebne su redoviti ginekološki pregledi i papa testovi. Također, ako je potrebno, ako smetnje potraju uz redovnu terapiju, potrebno je napraviti i briseve grlića maternice koji će mikrobiološki pokazati o kojoj se bakteriji radi i na taj će se moći provesti ciljano liječenje.

Naravno, bitno je i odgovorno seksualno ponašanje, jer čestim mijenjanjem partnera mogućnosti raznih infekcija su veće.
Ovo su najčešće infekcije, a iduće teme će biti o drugim spolno prenosivim bolestima. Do tada, budite mi živi, zdravi i odgovorni, prema sebi i drugima!

Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.