Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica: Širi se sifilis

Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica: Širi se sifilis

Foto: 

Doktore, hitno!

D.H.

D.H.

‘Bolest ima tri klinička stadija’

Sifilis je sistemska bolest koja je uzrokovana bakterijom Treponema pallidum. Ima tri klinička stadija i dugogodišnju latenciju. Nastane 1-12 tjedana nakon nezasićenog spolnog odnosa.

Najčešće 3 tjedna nakon kontakta sa zaraženom osobom. Na penisu, ustima ili anusu pojavljuje se bezbolna ranica. Ako se ne liječi ranica nestane, ali bakterija ostane u tijelu. Tada uzrokuje oštećenje unutrašnjih organa , a pogotovo mozga.

Sifilis se prenosi spolnim putem, no može se prenijeti s majke na dijete kroz posteljicu u trudnoći te kontaktom odraslih osoba s djecom koji imaju kongenitalni sifilis.

Oko 3 tjedna nakon zaražavanja na mjestu ulaska bakterija u tkivo razvije se kvržica koja za dan ili dva prede u ranicu čije se dno počne raspadati, a rubovi postaju tvrđi te se to naziva tvrdi čankir.
Ta promjena bude mjesec dana pa nestane. Također je prisutno i povećanje limfnih čvorova.

Sekundarni sifilis uzrokuje osip, povećanje svih limfnih čvorova, vrućicu, bol u mišićima, glavobolju, zujanje u ušima, a nekad i meningitis. Tamno smeđe ranice mogu se pojaviti na rukama i nogama i izrazito su zarazne. Ova faza se javi 6 mjeseci od zaraze.

Treći stadij se razvije 10 godina od zaraze, a može uzrokovati oštećenja na svim unutarnjim organima posebno mozgu. Ukoliko se ne liječi može uzrokovati smrt. Nekada je bio čest, a danas rijedak.
Dijagnoza se postavlja na temelju specijalističkog pregleda i krvnih testova na sifilis.

Ako se ne liječi uzrokuje brojne posljedice na krvnim žilama i mozgu.Posebno kod osoba koje imaju HIV. Zaražena majka tijekom trudnoće može zaraziti i dijete. Može spontano pobaciti roditi mrtvo ili teško bolesno dijete.
Liječi se penicilinskim injekcijama, a osobe koje su alergične na penicilin doksiciklinom.

Liječiti se moraju oba partnera te se tada suzdržavati od spolnog odnosa ili pri svakom odnosu upotrebljavati kondom.
Preporuka za zaštitu od sifilisa kao i drugih spolnih bolesti je upotreba kondoma, iako ponekad nije dovoljna jer se može pojaviti na kozi i sluznicama drugih dijelova tijela. Širenje ove spolne bolesti ponovno je uočeno od 2007. do 2017. u 30 europskih država.
Posebno se često inficiraju muškarci u dobi od 25 do 34 godine.
Najviše slučajeva je bilo u Njemačkoj , Islandu, Irskoj , Malti i Velikoj Britaniji.

Krajem 2018. izraziti porast zabilježen je u Njemačkoj gdje i dalje raste. Uglavnom je uzrok seks bez kondoma i s više seksualnih partnera. Naravno izrazito češće i kod homoseksualnih i biseksualnih osoba koje češće dobiju i HIV pa je to i rizik još veći za infekciju sifilisom. U Hrvatskoj je teško realno registrirati broj slučajeva s obzirom na to da se takve osobe rijetko i testiraju.

Zadnjih 5 godina oko 30 osoba godišnje , ali zabilježen je blagi porast kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima pogotovo oni koji već imaju HIV.
Zato preporučujem u svakom slučaju spolni odnos sa zaštitom tj.kondomom.

Ja kao ginekolog kod svojih pacijentica nisam imala ni jedan slučaj sifilisa u svojih 20 godina radnog staza.
Dakle u žena je izuzetno rijedak zadnjih godina.

Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.