Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica: Sve što trebate znati o carskom rezu (sectio caesarea)

Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica: Sve što trebate znati o carskom rezu (sectio caesarea)
D.H.

D.H.

Dr. Dubravka Branica specijalistica ginekologije i opstetricije za Doktore, hitno! pojasnila je sve što trebate snati ocarskom rezu (sectio caesarea).

‘Carski rez je zahvat porađanja djeteta kroz trbušnu stijenku i prednju stijenku maternice. Takav zahvat na mrtvoj ili umirućoj ženi, radi spašavanja djetetova života izveden je već u starom Egiptu i Rimskom carstvu gdje je bio i ozakonjen.

U židovsko literaturi spominje se u II. stoljeću prije Krista, a u Europi je prvi put izveden u Wittenbergu 1610. godine.
Carski rez je invazivna operacija kojom se radi rez na trbušnom zidu i maternici te se tako porađa dijete.

Carski rez započinje horizontalnim rezom kože u donjem dijelu trbuha, takozvanoj bikini zoni. Zatim se presijeca ovojnica trbušnih mišića koji se samo razdvajaju i trbušna maramica te se pristupa maternici. Nakon otvaranja maternice, presijecaju se plodovi ovoji te slijedi porod djeteta.

Nakon poroda majci se daje injekcija Oksitocina koja potiče stezanje maternice i time zaustavlja krvarenje. Na samom kraju operacije uklanja se posteljica te se rezovi svih navedenih slojeva zatvaraju šavovima.

Carski rez se najčešće radi u spinalnoj anesteziji. To je vrsta regionalne anestezije kod koje se lokalni anestetik pomoću tanke igle aplicira u subarahnoidalni prostor kralježničke moždine u donjem dijelu kralježnice.
Carski rez se izvodi kada je vaginalni porod rizičan za majku i za dijete.

Operacija se može unaprijed planirati, ovisno o dijagnozi majke ili hitno provesti ako za to postoje indikacije.

Najčešće i osnovne indikacije, te najbitnije su:
– porod koji ne napreduje unatoč trudovima jer se grlić maternice ne otvara dovoljno,
– ugrožen život djeteta, nedostatak kisika kod djeteta, dijete položeno na zadak ili poprečno,
– više prethodnih carskih rezova,
– višeplodna trudnoća,
– urasla posteljica,
– prolaps tj. ispadanje pupkovine,
– mehanička zapreka porođajnog kanala,
– teško zdravstveno stanje majke koje nije vezano za ginekološke uzroke,
– dijabetes tipa I. u trudnoći i ostali neregulirani dijabetesi.
– povišeni krvni tlak odnosno preeclampsia što uključuje izrazito povišeni tlak, edeme i proteine u mokraći.

Navela sam samo neke od mogućih medicinskih razloga za carski rez.
Iako se trudnice olako zainteresiraju za carski rez bez nekog određenog razloga, moraju biti svjesne i mogućih komplikacija.

Moguće komplikacije:
– infekcija rane,
– infekcija maternice,
– neželjeni učinci anestezije – glavobolja i vrtoglavica,
– obilno krvarenje tijekom i nakon poroda,
– ozljede okolnih organa – crijeva i mokraćnog mjehura,
– ozljeda djeteta,
– duboka venska tromboza puno više nego nakon vaginalnog poroda.

Što nakon carskog reza?

Nakon popuštanja djelovanja anestezije javlja se bol u području reza, koji traje neko vrijeme. Potrebna je pomoć pri podizanju djeteta zbog reza, naravno. Nakon carskog reza rodilja ostaje četiri dana u bolnici pod uvjetom da je sve uredu, a šesti dan od poroda skidaju se šavovi. Oporavak je dugotrajan te traje minimalno šest tjedana. Rodilja se ne smije umarati, ne pretjerano hodati i dizati teške predmete. Poželjno je da rodilja spava na leđima ili boku. Pošto se ne smije naprezati, potrebno je unositi veliku količinu tekućine zbog sprječavanja zatvora.

Ožiljak se čistom toplom vodom bez dodavanja sapuna, kupki… nekoliko tjedana.

Normalno krvarenje traje od dva do šest tjedana. Kontrola kod nadležnog ginekologa je za šest do osam tjedana, a po potrebi i prije ukoliko bude crvenilo reza ili oteklina, prisutan gnoj u području rane, povišena tjelesna temperatura, bolovi i umor.
Nakon carskog reza ne preporučuje se iduća trudnoća prije isteka dvije godine od carskog reza. Nije nužno ako je pacijentica imala jedan carski rez da će biti i drugi, ovisno je o mnogobrojnim faktorima.

Nadam se da sam u ovom tekstu kao ginekolog perinatolog opisala sve ono što trudnice i pacijentice koje planiraju trudnoću žele znati o carskom rezu.

Ako za carski rez nema indikacija, toplo ih savjetujem da ne inzistiraju na istom, jer ima puno više komplikacija od vaginalnog poroda.

Savjetujem vam da bez straha o svemu što vas muči pitate nadležnog ginekologa’.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.