Gripa pobila 100 Hrvata!

Gripa pobila 100 Hrvata!
D.H.

D.H.

“71 smrt od gripe više nego prošle sezone”

U Hrvatskoj je, zaključno s 3. ožujak, službeno registrirano ukupno 58.546 oboljelih od gripe, priopćio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZHZ). Prošle godine do srpnja zabilježeno je ukupno 64.813 slučajeva.

Ove sezone bilježi se veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija u uspredbi s prethodnim sezonama, pa je tako do sada dojavljeno 100 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Rezultati Nacionalnog referentnog centra za influenzu ukazuju na i dalje visoki intenzitet cirkulacije virusa sa 70% pozitivnih uzoraka. Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (99%), dok virus gripe B čini samo 1% pozitivnih uzoraka (svi Yamagata). Prema rezultatima subtipizacije, prevladava podtip A/H1pdm09 (78%) u odnosu na A/H3 (22%).

Prema podacima ECDC-a i WHO-a, u većini država na širem europskom području gripa je niskog do srednjeg intenziteta, sa izuzetkom Njemačke, Luksemburga, Kosova, Makedonije i Grčke gdje je intenzitet gripe još uvijek visok, priopćio je HZJZ.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.