ad
ad

HALMED: Povlači se serija lijeka Champix (vareniklin)

HALMED: Povlači se serija lijeka Champix (vareniklin)

Foto: 

Gerd Altmann / Pixabay

D.H.

D.H.

-Upućeno je pismo zdravstvenim radnicima-

Nositelj odobrenja Pfizer Europe MA EEIG je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputio pismo zdravstvenim radnicima o povlačenju serija lijeka Champix (vareniklin) zbog prisutnosti onečišćenja N-nitrozovareniklina iznad prihvatljive granice unosa.

Riječ je o serijama 00022025 i 00023401 te se povlačenje provodi do razine veleprodaje.
Na temelju dostupnih podataka, trenutačno ne postoji rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek.
Povlačenje će dovesti do daljnje nestašice lijeka Champix (serija 00019600 predmetnog lijeka povučena je u lipnju 2021. godine).
U bolesnika koji već uzimaju Champix možda neće biti moguće završiti liječenje, stoga zdravstveni radnici mogu razmotriti zamjensku terapiju.

Zamjenska terapija

Zamjenska terapija može se razlikovati ovisno o dostupnosti na tržištu, no može uključivati nikotinsku zamjensku terapiju (NRT, engl. nicotine replacement therapy) i bupropion.
‘Zdravstveni radnici također trebaju razmotriti postupno smanjenje doze budući da je u sažetku opisa svojstava lijeka navedeno: “Na kraju liječenja je u 3% bolesnika prestanak uzimanja lijeka Champix bio povezan s povećanom razdražljivošću, željom za pušenjem, depresijom i/ili nesanicom.”
Zdravstveni radnici trebaju savjetovati bolesnicima koji se liječe ovim lijekom da ne prekidaju liječenje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, kao i da se bolesnici za sva pitanja i nedoumice obrate svome liječniku’, poručuju iz HALMED-a.

Vareniklin, također poznat po svojoj robnoj marki Champix, je lijek koji pomaže ljudima da prestanu pušiti. Većina pušača željela bi pustiti cigarete ili duhan. Jedan od glavnih razloga zašto se mnogi bore s tim jest taj što nikotin izaziva ovisnost. Ubrzo nakon posljednjeg ispiranja, možete osjetiti simptome povlačenja. U tome vam može pomoći vareniklin (Champix®).

Kako djeluje vareniklin

Varenicline (Champix®) je lijek koji je u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi put odobren u prosincu 2006. godine. Razvijen je da pomogne pušačima da odustanu. Vareniklin oponaša učinak nikotina na tijelo. Stoga smanjuje i nagon za pušenjem i simptome povlačenja povezane s odvikavanjem.

Vareniklin djeluje tako da uništava receptore u mozgu koji stimuliraju nikotin. (Nikotin u cigaretama veže se za receptore u stanicama mozga kako bi stimulirao dio mozga. Ono što vareniklin čini djelomično potiče nikotinske receptore. To oponaša učinke nikotina na smanjenje žudnje za cigaretom i simptoma povlačenja. kada prestanete pušiti, ali istodobno djelomično blokira receptore i sprečava nikotin da se veže na receptore, što blokira ili prikriva učinak nikotina kod ljudi koji predaju iskušenju i puše cigaretu.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.