HALMED: Povučena serija sirupa za kašalj Bronchostop Trio oralna otopina

HALMED: Povučena serija sirupa za kašalj Bronchostop Trio oralna otopina

Foto: 

Steffen Frank from Pixabay

D.H.

D.H.

Krive upute za doziranje

Tvrtka Oktal Pharma d.o.o., predstavnik nositelja odobrenja za stavljanje u promet lijeka (sirupa za kašalj) Bronchostop Trio oralna otopina, obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o povlačenju serije 2F0785 tog lijeka.

Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

‘Povlačenje se provodi zbog pogrešno navedenih uputa za doziranje u odraslih osoba i adolescenta starijih od 12 godina na vanjskom pakiranju lijeka (kutiji). Na vanjskom pakiranju lijeka trenutačno je navedeno sljedeće – odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 5 ml do 4 puta na dan, dok je ispravan navod – odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 15 ml do 4 puta na dan’, pojašnjavaju iz HALMED-a.

Pogrešna uputa bit će zamijenjena ispravno navedenim uputama za doziranje na vanjskom pakiraju nakon čega će predmetna serija lijeka biti vraćena u promet.

Lijek se izdaje bez recepta.

‘U prometu nije dostupan drugi tradicionalni biljni lijek ovog sastava, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi, stoga povlačenje navedene serije lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije’, poručuju iz HALMED-a.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.