Hrvati troše milijune na sedative!

Hrvati troše milijune na sedative!

Foto: 

Aloisiocostalatge / Pixabay

D.H.

D.H.

Obiteljski liječnici su svojim pacijentima lani tako izdali ukupno 11,7 milijuna različitih uputnica

Od ukupnog broja od 3.656.325 osiguranika, njih 92,9 posto je lani koristilo zdravstvenu zaštitu, najviše u Ličko-senjskoj županiji, a najmanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Preventivni pregledi, čak i u dječjoj dobi, kretali su se tek oko 10 do 15 posto. Obiteljski liječnici prošle su godine odradili 50 milijuna kontakata sa svojim pacijentima, u prosjeku 16 po pacijentu, ali u okolnostima pandemije kada je pristup liječniku bio ograničen, uglavnom se radilo o telefonskim kontaktima ili komunikaciji putem e-maila.

Oko 10 milijuna kontakata s pacijentima, otprilike tek jedna petina, odnosila se na pregled pacijenta u ordinaciji, a 33 posto na savjetovanje s liječnikom o nekom problemu ili terapiji.

U prosjeku, svaki je pacijent svog liječnika u prošloj godini ‘uživo’ posjetio triput, proizlazi iz novog izvješća HZJZ-a o korištenju zdravstvene zaštite u djelatnosti obiteljske medicine u 2021. godini, piše Novi list.

Visoki tlak

Iako je broj liječničkih pregleda daleko ispod pretpandemijskog, kada ih je godišnje bilo i za četiri milijuna više, potrebe za zdravstvenom uslugom su rasle jer su pacijenti imali čak šest milijuna kontakata s liječnikom više nego proteklih godina, a broj izdanih uputnica i recepata premašio je pretpandemijske godine.

Broj izdanih uputnica ukazuje da je zdravstveni sustav pacijentima bio dostupniji u odnosu na 2020. ili su potrebe za zdravstvenom skrbi postale neodgodive.

Obiteljski liječnici su svojim pacijentima lani tako izdali ukupno 11,7 milijuna različitih uputnica, što je u odnosu na prvu pandemijsku godinu skok od čak tri milijuna uputnica više.

Mahom se radilo o vađenju krvi ili drugim dijagnostičkim pretragama, dok se manje od polovine odnosilo na specijalističke preglede.

Od ukupnog broja izdanih uputnica, u prosjeku svaka druga ili 53,8 posto, odnosila se na dijagnostičke pretrage, uključujući i kontrolne, a njih 2,5 posto na uputnice za hitne specijalističke ambulante.

U prosjeku, na svaka 164 kontakta s ambulantom obiteljskog liječnika izdana je po jedna uputnica. U 2021. propisano je ukupno 55,7 milijuna lijekova na recept, bitno više u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu, kad je u Hrvatskoj izdano 54,9 milijuna recepata za lijekove.

Kao i prethodne 2020. godine, 8,5 posto svih prepisanih recepata u djelatnosti obiteljske medicine odnosilo se na anksiolitike, lijekove protiv tjeskobe ili lijekove za smirenje središnjeg živčanog sustava, koji se i inače nalaze pri vrhu ljestvica po učestalosti propisivanja.

Drugo mjesto uglavnom je pripalo lijekovima za povišeni tlak, a odmah za njima po učestalosti uzimanja, lijekovi su za želučane tegobe i oni za snižavanje masnoća u krvi.

Na ove je skupine lijekova izdano više od 17 milijuna recepata, ili gotovo trećina ukupnog broja recepata.

Vađenje krvi

Najveći udio pregleda u ukupnom broju kontakata s obiteljskim liječnikom bio je zastupljen u Ličko-senjskoj županiji. Udio liječničkih savjetovanja u ukupnom broju kontakata bio je najveći u gradu Zagrebu, oko 42 posto, a najmanji je zabilježen u Karlovačkoj županiji – 23 posto.

U Primorsko-goranskoj županiji, udio pregleda u svim kontaktima kretao se oko 25 posto, a savjetovanja 30 posto. Svi ostali kontakti s liječnicima mahom su značili izdavanje recepta za kroničnu terapiju ili uputnica za dijagnostičke i druge pretrage, odnosno pregled liječnika specijalista.

U ordinacijama Šibensko-kninske županije je zabilježeno najučestalije izdavanje uputnica, jedna na svakih 3,5 kontakta s liječnikom, dok se u ordinacijama Varaždinske županije izdavala jedna uputnica na svakih pet kontakata sa zdravstvenom zaštitom, što je uvjerljivo najrjeđe u zemlji.

U Primorsko-goranskoj županiji svaki četvrti kontakt pacijenta s liječnikom završio je izdavanjem uputnice, no upravo su liječnici u ovoj županiji izdali najmanje uputnica za konzilijarne preglede, samo 21 posto, dok ih se najčešće izdavalo pacijentima u Osječko-baranjskoj županiji, čak 36,7 posto svih izdanih uputnica.

Primorsko-goranska županija također je jedna od rijetkih u zemlji gdje su liječnici pacijente češće slali oftalmologu nego na radiološke pretrage ili ultrazvuk.

Općenito, iz ordinacija obiteljske medicine pacijenti su se najčešće upućivali na pretrage u djelatnosti medicinske mikrobiologije s parazitologijom i medicinske biokemije, što obuhvaća 25 posto svih izdanih uputnica, dok se 6,6 posto odnosilo na radiološku dijagnostiku, 4,8 posto na ultrazvuk i 2,3 posto na nuklearnu medicinu, donosi Novi list.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.