HZJZ UPOZORAVA Raste broj smrti uzrokovanih visokim tlakom

HZJZ UPOZORAVA Raste broj smrti uzrokovanih visokim tlakom
D.H.

D.H.

Tihi ubojica

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo je kampanje kako bi upozorio na problem visokog krvnog tlaka te previsokih masnoća u krvi, glavnih uzročnika kardiovaskularnih bolesti

Arterijska hipertenzija (visoki krvni tlak) i dislipidemije (poremećaj masnoća u krvi), nove su kampanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Riječ je o akcijama kojima je cilj povećanje svijesti građana o dva najveća kardiovaskularna rizika, piše Ordinacija.

Obje akcije dio su ‘Lova na Tihog ubojicu’, trajne javno – zdravstvene akcije koju vodi Hrvatska liga za hipertenziju, a pokrovitelj joj je HAZU. Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je porastao trend smrti od kardiovaskularnih bolesti koje su 2022. uzrokovale 39 posto smrti.

Hipertenzija je na drugom mjestu s 9,2 posto uzroka smrti, ali je zapravo tihi ubojica broj jedan. To pokazuje zbroj svih bolesnika koji su umrli od ishemične bolesti srca, cerebrovaskularne, šećerne bolesti i ateroskleroze, a oni u najvećem broju imaju povišeni krvni tlak, rekao je prof. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Češće umiru žene

Naročito zabrinjava što dvostruko više žena umire od hipertenzivne bolesti u odnosu na muškarce. Žene dakle, pet puta češće umiru od arterijske hipertenzije nego od karcinoma dojke.

Prema podacima EH/UH 2 studije, arterijska hipertenzija pogađa 50,9 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj. Iako je svijest o tome u porastu, zahvaljujući brojnim programima i akcijama, i dalje svaki drugi bolesnik nije kontroliran, premda u Hrvatskoj postoje svi potrebni lijekovi.

Najmanji broj kontroliranih bolesnika su oni sa šećernom bolesti, pretili i oni koji konzumiraju prevelike količine kuhinjske soli.

Da bi suzbili kardiovaskularni pobol i smrtnosti cilj je ambiciozan – do 2026. godine da 70 posto liječenih osoba s povišenim tlakom postigne ciljne vrijednosti, objasnio je akademik Bojan Jelaković iz Hrvatske lige za hipertenziju.

Više od polovice odraslih ima problema s masnoćama

Drugi pogubni rizični faktor za kardiovaskularno zdravlje je hiperkolesterolemija. Povišen LDL kolesterol na visokom je osmom mjestu kao uzročnik smrti. Prema podacima EH-UH 2 studije, više od 60 posto odraslih ima poremećaj metabolizma lipida.

Toga ih je tek trećina svjesna dok se tek svaki četvrti bolesnik liječi.

I ovdje je problem zabrinjavajuće često prisutan u visokorizičnih bolesnika. Tek je 25 posto bolesnika sa šećernom bolesti i 33 posto s kroničnom bubrežnom bolesti koji imaju povišene vrijednosti LDL-a liječeno statinima, kaže prof. Ivan Pećin iz Hrvatskoga društva za aterosklerozu.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.