IMBRUVICA Lijek za rak krvi bi mogao biti kardiotoksičan

IMBRUVICA Lijek za rak krvi bi mogao biti kardiotoksičan

Foto: 

Thanks for your Like • donations welcome / Pixabay

D.H.

D.H.

Provodi se daljnja istraga

Kombinacija lijeka Imbruvica (ibrutinib) i inhibitora angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE inhibitori) ne izaziva iznenadnu ili srčanu smrt, zaključila je EMA.

Imbruvica se koristi za liječenje raka krvi – limfoma plaštenih stanica, kronične limfocitne leukemije (KLL) te Waldenströmove makroglobulinemije.

Među oboljelima koji su bili uključeni u ispitivanje nije bilo statistički značajnih razlika u slučajevima iznenadne ili srčane smrti između onih koji su primjenjivali ACE inhibitore i lijek Imbruvica i onih koji su primjenjivali ACE inhibitor i usporedni lijek.

No, potrebno je provesti daljnju istragu u svezi povezanosti Imbruvica i srčanih nuspojava. I ranije je, naime, otkriveno nekoliko slučajeva kardiotoksičnosti kod primjene ovog lijeka, neovisno o inhibitoru, priopćio je HALMED.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.