IMUNOLOG TROBONJAČA: Ne treba stvarati paniku oko delta plus soja covida

IMUNOLOG TROBONJAČA: Ne treba stvarati paniku oko delta plus soja covida

Foto: 

Screenshot HRT

D.H.

D.H.

Još ne zna hoće li biti opasniji od dosadašnje verzije

Imunolog Zlatko Trobonjača gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a poručio je da ne treba stvarati paniku oko novog delta plus soja koronavirusa te kako je prerano govoriti o kliničkoj slici. Dodao je kako treba pratiti situaciju.

– Treba znati da delta varijanta ima preko 50 podvarijanti, sve one imaju tipične mutacije koje nalazimo u delta virusu, ali postoje i dodatne mutacije koje ih onda svrstavaju u podvarijante. Takav soj je AY.4.2 koja se i nazvala kao delta plus jer ima dvije dodatne mutacije u proteinu šiljka. S te dvije mutacije čini se da se virus nešto brže širi, a to se zaključilo u Engleskoj budući da od kraja lipnja kada je otkriven pa do sada od svih izolata on obuhvaća oko 10 posto, ali se vidi taj trend porasta, ističe dr. Trobonjača.

On je otkriven u Engleskoj, Danskoj, SAD-u i Izreaelu. Engleska i Danska, kazao je Trobonjača, daleko najviše sekvencioniraju te viruse pa je zato tamo i otkriven, ali je moguće da se nalazi i u drugim zemljama.

– Znamo da je originalna delta varijanta donekle imunoevazivna, a to znači da može izbjegavati postojeću imunost koju je čovjek stekao. Ta imunoevazivnost nije toliko značajna kao u drugim varijantama Sars-Cov-2 virusa, primjerice u beta koji je najviše imunoevazivan, ovdje je na razini 20-ak posto što znači ako imate antitijela da vas cirka 80 posto tih antitijela štiti, a 20 posto ne. To znamo i po cijepljenima, da se daleko više cijepljenih može inficirati s delta varijantom nego što to može s prijašnjim varijantama, dodao je.

Istaknuo je i kako su sve najopasnije varijante virusa nastale 2020. prije dolaska cjepiva.

– Po svemu sudeći oni koji su imunosuprimirani, primjerice AIDS bolesnici su jedan izvor stvaranja novih varijanti budući da nemaju snažnu imunost koja može uništiti virus u startu nego se u njima taj virus množi, pa i više mjeseci kada se stvaraju nove varijante koje se mogu prenijeti na druge ljude i proširiti u obliku soja. Hoće li tako biti s delta plus, vidjet ćemo, zaključio je Trobonjača.

Doktore hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.