Ne idite na Hitnu pomoć bez razloga!

D.H.

D.H.

“Pretrpane čekaonice Hitne pomoći ugrožavaju živote onih koji su ozbiljno bolesni”

Zbog pretrpanih čekaonica Hitne pomoći mnogi, koji su u istinskoj potrebi, hitnu pomoć ne uspijevaju dobiti na vrijeme. Problem je to na kojeg posljednjih godina, posebno u Dalmaciji, upozoravaju iz Zavoda za hitnu medicinu, apelirajući na građane da ne odlaze na Hitnu pomoć ukoliko imaju bilo kakvo drugo rješenje za svoj zdravstveni problem.

Bez omalovažavanja medicinske struke, postoje načini uspješnog samoliječenja koje bi svi trebali poznavati.

Kako ne biste bili u nedoumici Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izradio je i brošuru „Vodič za samoliječenje, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove“.

Cilj brošure je rasteretiti hitnu medicinsku službu. Brošura se može pronaći u ugovornim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, bolničkim odjelima hitne medicine, zavodima za hitnu medicinu te u ljekarnama širom Hrvatske.

Odgovorno samoliječenje podrazumijeva uporabu bezreceptnih lijekova koje su odobrile nadležne institucije, koji su kvalitetni, sigurni i učinkoviti, ukoliko se primjenjuju prema naputku i odgovarajućem savjetovanju liječnika ili ljekarnika. Brošura predlaže i što bismo trebali imati u kućnoj ljekarni, ovisno o broju, zdravstvenom stanju i dobi ukućana. U velikom broju slučajeva dovoljno je da kućna ljekarna sadrži:

  • lijek za snižavanje temperature
  • sredstvo protiv kašlja te za olakšano iskašljavanje
  • lijek protiv bolova
  • sredstvo za nadoknadu tekućine i elektrolita (rehidraciju) kod povraćanja i proljeva
  • sredstvo za odbijanje kukaca (repelent)
  • sredstvo za zbrinjavanje (ublažavanje) opeklina
  • dezinfekcijsko sredstvo za povrede (antiseptik za posjekotine i ogrebotine)
  • ljepljive trake (flaster) u nekoliko veličina
  • sterilne gaze različitih veličina, zavoji različitih širina i dužina
  • toplomjer

Ako postoji i najmanja sumnja na stanje ili bolest koja životno ugrožava, treba odmah otići liječniku.

„Vi najbolje poznajete svoje tijelo. Posebno osjetljive skupine pacijenata, poput trudnica, dojilja, starijih osoba i kroničnih bolesnika, ne bi smjele donositi odluke o samoliječenju bez stručnog savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom“, među ostalim stoji u ‘Vodiču za samoliječenje, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove’.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.