IZMJERITE TLAK Normalna vrijednost je 120/80 mmHg

IZMJERITE TLAK Normalna vrijednost je 120/80 mmHg

Foto: 

Adriano Gadini / Pixabay

D.H.

D.H.

Promijenite životne navike

Povišeni krvni tlak ne boli. Njegovi simptomi godinama mogu biti pritajeni, a kada postanu vidljivi, može se reći da je mnogima – prekasno. Gotovo polovina onih koji boluju od ovog ‘tihog ubojice‘, toga nisu ni svjesni, a pola onih koji znaju da im je tlak previsok jednostavno ne poduzimaju ništa da ga snize na normalne – zdrave vrijednosti.

Hipertenzija je opasna i tiha bolest koja oštećuje brojne organe, a ponajprije krvožilni sustav. Takve bolesti u 40 posto slučajeva su uzrokom smrti u Hrvatskoj. Lani je od kardiovaskularnih bolesti u našoj zemlji preminulo 22.817 osoba (13.106 žena i 9.711 muškaraca).

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg. No, dijagnoza hipertenzije se ne može postaviti samo nakon jednog mjerenja. Tlak treba više puta mjeriti, a ako više puta prijeđu vrijednost od 140/90, vrijeme je da potražite liječničku pomoć.

Simptomi povišenog tlaka su glavobolja, umor, mučnina, pretjerano znojenje, zujanje u ušima, mučnina…

Liječenje lijekovima nije jedini izlaz iz ovog opasnog stanja. Treba iz korijena promijeniti životne, a prije svega prehrambene navike.

Smanjite unos soli, jedite više povrća i voća, prestanite piti alkohol i pušiti, smanjite tjelesnu težinu, krećite se, trenirajte.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.