Izostanak preventivnih pregleda u pandemiji utjecao je na prekasno otkrivanje karcinoma

Izostanak preventivnih pregleda u pandemiji utjecao je na prekasno otkrivanje karcinoma

Foto: 

Jarmoluk / Pixabay

D.H.

D.H.

Od njega godišnje oboli 25 tisuća ljudi, umire čak 14 tisuća

Već je sada jasno da je izostanak preventivnih pregleda u pandemiji utjecao na prekasno otkrivanje karcinoma. Od njega godišnje oboli 25 tisuća ljudi, umire čak 14 tisuća. Stoga je vrlo važno što prije implementirati Nacionalni plan za borbu protiv raka. Sadržava brojna rješenja za aktualne probleme u onkološkoj skrbi.

Prije sedam godina Miljenko Juričić otkrio je melanom i od tada je imao desetak operacija.

– Imao sam na leđima nekakve kvržice i tako dalje. Onda supruga veli da trebam otići na pregled. I kad sam došao tu, onda su odmah utvrdili da imam melanom, kaže Miljenko.

Kaže, zadovoljan je kako su mu ovdje pomogli liječnici i medicinsko osoblje.

– Melanom je rjeđi karcinom, međutim znatno opasniji. Srećom, ipak zahvaća manji broj pacijenata, manje od negdje 5% pacijenata s rakom kože ima melanom, ali nažalost primjećujemo da je sve češći i kod sve mlađih dobnih skupina, kaže Tomislav Duvančić, specijalist dermatologije i venerologije s Kliničkog bolničkog centra “Sestre milosrdnice”.

Nemaju svi pozitivna iskustva s liječenjem kao gospodin Miljenko. Prije šest godina Goranki Perc iz udruge Nismo same otkrili su rak dojke koji mora hitno operirati.

– Operacija mi je bila zakazana negdje u listopadu. Kad je došlo vrijeme moje operacije, odgodili su mi je na neodređeno vrijeme, bez navođenja ikakvog razloga. Bila sam prepuštena sama sebi uz stres spoznaje da bolujem od raka s 43 godine, kaže Goranka.

Na konferenciji u Zagrebu, liječnici, političari i udruge pacijenata razgovarali su o tome kako bolje liječiti onkološke bolesti.

– Moramo si postaviti pitanje je li doista najveći problem nedostatak novca za liječenje, skupe pametne lijekove, nije li veliki dio problema negdje drugdje smješten, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu prof. dr. sc. Romana Jerković.

Mnoge od tih problema riješilo bi usvajanje Akcijskog plana borbe protiv raka.

– Da bi cijela stvar bila bolja i da bi dobili brzi učinak, brzi vidljivi dio poboljšanja sustava, potrebno je bolje integrirati i bolje koordinirati sve ove elemente koje već imamo, rekao je Miroslav Samaržija, voditelj Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

Dok se čeka usvajanje akcijskog plana za borbu protiv raka, liječnici pozivaju – preventivni pregledi spašavaju živote, javlja HRT.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.