Je li preminuli dječak iz Metkovića mogao biti spašen cijepljenjem?

Je li preminuli dječak iz Metkovića mogao biti spašen cijepljenjem?
D.H.

D.H.

Prevencija

Devetogodišnji dječak Gabriel Bebić iz Metkovića preminuo je od posljedice sepse, izazvanom upalom pluća, u KBC-Split 11. prosinca 2018.g. Prvi put liječnicima se obratio 01. prosinca u Domu zdravlja u Metkoviću, navodi Index. Čak devet dana trajala je agonija malog pacijenta i njegovih roditelja u Metkoviću u potrazi za adekvatnom liječničkom pomoći. Nakon devet dana, i dva dana pred smrt, hitno ga šalju u Split gdje je primljen na Intenzivnom odjelu za liječenje djece KBC-Split. Nakon intenzivne borbe za njegov život dječak je preminuo.

U tih devet dana liječnici su ga pregledali četiri puta, navodi Index, a tek je peti pregled rezultirao hitnim nalogom za bolnicu u Splitu. Od prvog posjeta liječniku do dolaska u splitsku bolnicu prošlo je devet dana.

Je li bilo propusta i je li mu se moglo pomoći? Što se radilo i što se čekalo devet dana? Moguće je da će odgovor na ova pitanja dati nadležni, ukoliko budu službeno pokrenuta.

Povodom slučaja preminulog dječaka, predstojnik Klinike za dječje bolesti dr. Marijan Saraga, kako navodi SD, izjavio je. „Njega je nažalost “napao” virus i bakterija i vrlo vjerojatno je virus uradio put bakteriji koja je napala cijeli organizam“.

SD navodi, neslužbeno, kako je riječ o postojanju virusa H1N1, odnosno virusa gripe A i  bakteriji streptokok.

Streptokok je gram pozitivna bakterija, široko rasprostranjena u prirodi. Sojevi streptokoka dijele se prema kemijskim svojstvima, izgledu i ponašanju te uzrokuju različite bolesti. Streptokok je normalno prisutan u bakterijskoj flori, no neke vrste mogu postati patogene. Neki žive normalno u organizmu i ne uzrokuju nikakve probleme. Postoji više skupina streptokoka od kojih su neke iznimno opasne.

S obzirom na pojavnost važno je znati kako se prenose. Streptokok se prenose zrakom ili dodirom. Bakterije se nalaze u nosu i u grlu pa se mogu lako prenijeti kašljanjem, kihanjem ili dodirom.Također, osoba se može zaraziti i dodirivanjem predmeta s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu.

Period inkubacije pa do pojave prvih simptoma iznosi dva do pet dana.

Gripa ili influenca jest najteža virusna bolest dišnog sustava koja se lako prenosi, a prouzročena je virusima influence. Gripa se neizostavno pojavljuje svake godine u zimskim mjesecima u obliku manjih ili većih epidemija. Klinički je obilježena, ponajprije, općim simptomima, poglavito povišenom temperaturom i glavoboljom, te bolima u mišićima i umorom. Respiratorni simptomi obično nisu izraženi na početku bolesti, a nakon 1 do 2 dana pojavljuju se suhi kašalj i grlobolja. Gripu prate brojne komplikacije, među kojima je upala pluća vrlo česta i teška.

Je li se dječak mogao cijepiti protiv streptokoka i time prevenirati tragične posljedice?

Pitanje smo postavili dr. Marjanu Saragi, dr. Željki Karin, dr. Valentini Tadić- Guzini, dr. Mirjani Kolarek Karakaš i dr. Branki Polić. Pročitajte njihove odgovore:

Prim. Željka Karin, dr. med. univ. mag. med. , specijalistica školske medicine, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, Split

„Dječak se nije mogao cijepiti protiv streptokoka jer je streptokok bakterija za koju nemamo cjepiva i liječi se antibioticima. U slučaju imunološke deficijencije (slabije imunosti) ili virusne infekcije kao što je npr. gripa bakterija streptokok može ulaskom u organizam izazvati sepsu , tj. bakterijsku infekciju cijelog organizma koja ima težak i brzi tijek, često s nepredvidivim ishodom bez obzira na primijenjenu terapiju.“

Prof. dr. Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

„Protiv streptokoka, osim streptokoka pneumonije, o kojem ovdje nije riječ, ne postoji cjepivo. Dakle, moj odgovor je ne. Ali postoji cjepivo protiv gripe, koje nije obvezatno i njegova primjena ovisi o volji pacijenta ili njegovih roditelja, ako se radi o djetetu.“

Mirjana Kolarek Karakaš, dr.med.spec.pedijatar, Varaždin

„Poznajemo više sojeva i skupina streptokoka, Mogućnost zaštite cijepljenjem postoji kada je u pitanju Streptococcus pneumoniae ali u slučaju uzročnika Streptococcus pyogenes ta mogućnost ne postoji jer za to još nema cjepiva. Ako je kod, na žalost, preminulog dječaka uzročnik bio Streptococcus pyogenes, tragične posljedice nisu se mogle spriječiti cijepljenjem.“

 Prim. mr. sc. Branka Polić, specijalist pedijatar, subspecijalist intenzivne medicine KBC Split

„Za ovaj tip streptokoka nema cjepiva.“

Dr. med. Valentina Tadic-Guzina, Pelješac:

„Mislim da bi se roditeljima trebala ponuditi mogućnost cijepljenja protiv Streptococcus pneumoniae uz objašnjenje, kao i za ostala cjepiva, moguće posljedice i zaštitu koju pruža. Treba bolja edukacija roditeljima o svim ispitanim cjepivima koje postoje u Hrvatskoj kako bi znali što mogu očekivati i kako bi zaštitili svoje dijete. Na Korčuli postoji pedijatar a mala djeca s Pelješca idu kod pedijatra u Dubrovnik. Ako je neko dijete u rizičnoj skupini, ja bih im ponudila cjepivo. Ali puno bolja opcija je da postoji u redovnom cjepivu za svu djecu. Osobito sada kada se razvija rezistencija na antibiotike“.

Izvori: Index, SD, Kreni zdravo, Pliva zdravlje

<

p style=”text-align: justify;”>Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.