Jesmo li na neonatologijama „gušili“ bolesnu djecu neispravnim uređajima?!

Jesmo li na neonatologijama „gušili“ bolesnu djecu neispravnim uređajima?!
D.H.

D.H.

Uređajem koji je bolesnim bebama na neonatologiji i pedijatriji trebao omogućiti disanje, tako što je usisavao tekućinu i ostale sekrete iz dišnog sustava, moguće da su se neka djeca ugušila. Naime, u jednoj seriji uređaja Halyard otkriveno je začepljenje!?

Uređaj, pod određenim serijskim brojevima, žurno se povlači iz upotrebe! Problem je što blokada sustava nije vidljiva oku.

HALMED – Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode liječnicima i ostalom medicinskom osoblju na  neonatologijama i pedijatrijama u hrvatskom bolnicama uputila je pismo s ovim sadržajem:

„Avanos Medical je identificirao tri oštećene serije proizvoda pod Kataloškim brojem 195-5 koje imaju povećanu vjerojatnost (do otprilike 0,075%) za potpunu okluziju. Radi ove tri serije koje su izravno povezane s potencijalnom potpunom okluzijom, Avanos Medical dobrovoljno uklanja/opoziva sve preostale proizvode kod svojih europskih distributera, kupaca te iz svih zaliha… To može uzrokovati da zatvoreni usisni kateteri (CSC) ne usisavaju sekrete i/ili fiziološku tekućinu iz dišnih puteva kako bi se spriječila desaturacija kisikom. Rizik kod blokade CSC-a za zdravlje pacijenta može biti izuzetno velik, jer CSC ne može usisati tekućinu koja može ometati dišne puteve i ET cijev“.

Osim toga,HALMED upozorava liječnike da neki od malih pacijenata mogu iskazati i znakove intolerancije na uređaj prilikom usisavanja, zbog čega djeca ostaju bez primjerene gustoće kisika.

Liječnici se pozivaju da vrate neispravne uređaje radi istrage koja se treba provesti.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.