KAKO DO BESPLATNOG LIJEČENJA U EU Imamo pravo, ali nije tako jednostavno

KAKO DO BESPLATNOG LIJEČENJA U EU Imamo pravo, ali nije tako jednostavno

Medicinske sestre nisu antivakseri

Foto: 

David Mark / Pixabay

D.H.

D.H.

U inozemstvo možete, o državnom trošku, otići samo na zahvate koje HZZO pokriva u Hrvatskoj

Otkako smo ušli u Europsku uniju, o trošku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje to možemo učiniti u bilo kojoj bolnici ili privatnoj klinici u Europi – u teoriji. No, praksa je nešto drugačije.
Prvo što trebate učiniti ukoliko planirate medicinski zahvat u drugoj državi provjeriti je pokriva li naš nacionalni zdravstveni sustav ili vaše osiguranje te troškove. Trebate zatražiti prethodno odobrenje (obrazac S2) za liječenje u inozemstvu.

Odobrenje nećete dobiti ukoliko hrvatski zdravstveni sustav procijeni da ‘možete čekati’, odnosno da vas upisivanje na jednu od kilometarskih lista čekanja za liječenje neće ugroziti život. Ako ste pak životno ugroženi zbog svoje bolesti, a ne postoji način da vam se usluga liječenja na vrijeme pruži u Hrvatskoj, odobrenje biste trebali dobiti. Isto tako trošak vam neće biti pokriven ako nije predviđeno da se ti zahvati pokrivaju državnim novcem u Hrvatskoj. Za liječenje u inozemstvu dovoljna vam je hrvatska uputnica.

Važno je znati da novac nećete dobiti unaprijed. Zahvat ćete morati platiti sami, a HZZO će vam naknadno, nakon što priložite svu potrebnu liječničku dokumentaciju s računom taj trošak podmiriti. Trošak puta snosite sami. HZZO će vam novce vratiti u roku od 45 dana, nakon što dostavite račun, ali u visini istovrsnog liječenja u Hrvatskoj.

To znači, ukoliko je trošak vašeg liječenja u nekoj drugoj zemlji u EU veći nego u Hrvatskoj, razliku tog troška snosite sami.

Primjerice, presađivanje bubrega HZZO cijeni 65.000 kuna, a u nekoj njemačkoj klinici isti taj zahvat prosječno ćete platiti oko 300.000 kuna, bez troškova oporavka. Cijena presađivanja jetre u Hrvatskoj je 250.000 kuna, a u Italiji, primjerice, to bi vas stajalo između 300.000 i 400.000 kuna.

Na transplantaciju bubrega u Hrvatskoj se čeka prosječno 23 mjeseca, a na transplantaciju jetre mjesec dana.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.