KBC SPLIT Promocija udžbenika HITNA STANJA U PEDIJATRIJI

KBC SPLIT Promocija udžbenika HITNA STANJA U PEDIJATRIJI
D.H.

D.H.

Održat će se tečaj Advanced pediatric life support

U KBC-u Split održana je promocija sveučilišnog udžbenika HITNA STANJA U PEDIJATRIJI. Udžbenik su promovirali glavni urednik udžbenika dr. Julije Meštrović, predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva dr. Aida Mujkić, predsjednik Sekcije za pedijatrijsku intenzivnu i hitnu medicinu dr. Milivoj Novak i direktorica i glavna urednica Medicinske naklade prof. Anđa Raič.

HITNA STANJA U PEDIJATRIJI sveučilišni je udžbenik četiriju hrvatskih sveučilišta: splitskog, zagrebačkog, riječkog i osječkog. Ovo je drugo prošireno i izmijenjeno izdanje udžbenika, nakon što je prvo izdanje bilo dva puta tiskano i svi su primjerci rasprodani.
Udžbenik sadrži 75 poglavlja, a pisalo ih je 80 autora iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sadržaj udžbenika je osuvremenjen prema međunarodnim smjernicama o liječenju životno ugroženog djeteta, koje se redovito dopunjuju svakih pet godina. Poglavlja udžbenika obuhvaćaju sva stanja, kliničke znakove i bolesti važne za prepoznavanje i liječenje djeteta sa zatajenjem životnih funkcija, odnosno djeteta kojem može biti ugrožen život. Udžbenik služi ne samo liječnicima, nego i ostalim zdravstvenim radnicima u svim okolnostima – od liječnika opće medicine na jadranskim otocima do specijalista u dežurstvima u sveučilišnim bolnicama. Osobito je koristan mladim liječnicima, jer ih priprema za izazovne okolnosti u kojima se mora brzo i točno odlučivati. Udžbenik je prihvaćen kao obvezno štivo u nastavi, a koristi se na medicinskim fakultetima i zdravstvenim studijima.

Autori udžbenika članovi su tima stručnjaka koji sudjeluju u organiziranju međunarodnog tečaja ADVANCED PAEDIATRIC LIFE SUPPORT (APLS). To je najopsežniji tečaj za edukaciju zdravstvenog osoblja o oživljavanju i hitnim stanjima u djece. Dr. Julije Meštrović voditelj je tečaja APLS za Hrvatsku, a Zavod za intenzivno liječenje djece KBC-a Split je nacionalni organizator tečaja. Nakon stanke zbog pandemije bolesti COVID-19 u Splitu se od 23. do 25.10. održava dvadeset prvi tečaj za liječnike iz cijele Hrvatske. Iako je opći pristup u odraslih i djece isti, postoje i značajne razlike u liječenju i postupcima u djece s akutnim bolestima koje ugrožavaju život. Tečaj APLS traje tri dana, a osim uvodnih predavanja većinom se sastoji od uvježbavanja vještina i postupaka. Vježba i provjera kvalitete provedbe praktičnih postupaka polaznika najvrjedniji su dio programa. Instruktori tečaja pohađali su međunarodnu edukaciju i posjeduju veliko kliničko iskustvo, a polaznici su liječnici opće medicine, specijalisti i specijalizanti pedijatrije, anesteziologije, hitne medicine, dječje kirurgije i obiteljske medicine iz cijele u Hrvatske i inozemstva. Zanimanje za tečaj je veliko i već se planira organizirati još jedan do kraja godine.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.