KBC SPLIT: U 2022. hospitalizirano je 2.096 djece kojima je pružena sva potrebna dijagnostika i liječenje

KBC SPLIT: U 2022. hospitalizirano je 2.096 djece kojima je pružena sva potrebna dijagnostika i liječenje

Foto: 

KBC Split

D.H.

D.H.

Trenutno je na specijalizaciji 19 mladih liječnika, a tijekom ove godine u planu je primitak još 4 specijalizanta

Svakodnevno se može čuti kako se u splitskoj bolnici na termine za preglede i pretrage čeka i mjesecima. Dalmacija danas se okrenula najmlađim pacijentima i odlučili provjeriti riječi roditelja koji su im se u više navrata požalili upravo na gore spomenutu činjenicu – predalek datum pregleda ili pretrage.

“Dijete mi je bilo na pregledu u pulmologa u siječnju, dogovaralo se oko uvođenja terapije, imali smo termin za kontrolni pregled početkom srpnja. Dogodilo se sljedeće; dijete je na dan kontrolnog pregleda bilo bolesno, tražila sam zamjenski termin ali termin nisam dobila, rečeno mi je da ga nema narednih šest mjeseci, da zovem za 10-ak dana. Dijete je u međuvremenu prepušteno na ‘procjenu’ terapije svojoj pedijatrici”, kazuje im mama Anica.

Problem s neuropedijatrima također je ‘uzeo maha’.

“Mi čekamo na pregled već dugo, naša dr.kod koje smo bili je otišla u mirovinu, a kod novog neuropedijatra se ne možemo upisati jer nisu otvoreni termini. Kontrola je trebala biti u ovom mjesecu, ali čekamo da nas nazovu. Rekli su nas nazvati za datum”, kazuje mama Ivana.

“Ja od 12. mjeseca pokušavam upisati sina na redovnu kontrolu koja je tribala bit u srpnju. Svaki tjedan zovem, a i svako malo odem na Firule pitati na šalter . Naravno , samo odgovore da nisu otvoreni termini, da one tu ne mogu ništa. Katastrofa”, govori Mirna.

Situacija nije bolje ni s pregledima na gastroenterološkom odjelu.

“Bila sam početkom svibnja kod gastroenterologa s malim koja ima stalno nekih probavnih smetnji i tako. Doktorica nam je odmah u sklopu pregleda napravila UZV abdomena i dala da obavimo neka vađenja krvi te s nalazima dođemo na kontrolu. Izvadili krv, nalaze dobili za 10 dana ali termin za pregled tek imamo u listopadu kada ovi nalazi više neće ni vrijediti jer će biti stari, a do tada ili ću biti na iglama jer su mu nalazi granični, a neke vrijednosti i povišene ili ćemo svi doma stisnuti zube i odvesti mloga privatno i platiti 70 eura”, govori pomalo razočarano, a pomalo u strahu od dijagnoze mama Jelena.

“Ja sam zvala u veljači i dobila termin u srpnju. Nisam nikad imala nekih problema kod naručivanja Ili odem osobno ili riješim telefonski”, kratko odgovara mama Lucija čiji slučaj potvrđuje da ipak postoje izuzeci.

Odgovor je zatražen iz KBC Split gdje su pri klinici za za dječje bolesti trenutno zaposlena četiri dječja kardiologa od kojih je jedan na užoj specijalizaciji, a isto vrijedi i za dječje neurologe. Među zaposlenima su i četiri intenzivista, tri nefrologa te četvrti koji je zaposlen na pola radnog vremena, tri gastroenterologa od kojih je jedan na užoj specijalizaciji, dva hematologa, dva endokrinologa od kojih je jedan na užoj specijalizaciji te još po jedan pulmolog, alergolog i metaboličar, ukupno 26 liječnika specijalista, piše Dalamcija danas.

Velika brojka doktora, ali i specijalista, ali nažalost velika je i brojka hospitalizirane djece kao i one koja prođu kroz ambulante.

“U 2022. g. hospitalizirano je 2.096 djece kojima je pružena sva potrebna dijagnostika i liječenje. U Poliklinici je pregledano 19.052 djece, učinjeno je 4.415 dijagnostičkih ultrazvukova te 7.823 ostalih dijagnostičkih postupaka. Također, u dnevnoj bolnici je obrađeno 64.970 postupaka. Od osnutka 2013. g. do danas Dnevna bolnica je utrostručila broj dijagnostika i pregleda.

Teško je komentirati pojedine slučajeve koje ste naveli, no svi djelatnici Klinike predano rade svoj posao i trude se da ishod liječenja bude što bolji, sve u korist naših malih pacijenata.

Također, ulažu se veliki napori da bi se osigurali bolji uvjeti za rad i ispunili zahtjevi za optimalnom kadrovskom strukturom. Trenutno je na specijalizaciji 19 mladih liječnika, a tijekom ove godine u planu je primitak još 4 specijalizanta. Novi je to kadar koji će zasigurno doprinijeti da svi pacijenti što prije dobiju potrebne im termine. Isto tako, kontinuirano se radi na stvaranju što boljih uvjeta za liječenje i boravak djece u bolnici kroz edukaciju i stručno usavršavanje kadrova kao i u uređenju i opremanju Klinike”, kazala je predstojnica Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, doc. dr. sc. prim. Branka Polić.

Klinika ima pet Zavoda (za endokrinologiju, neonatologiju i nasljedne bolesti metabolizma; za neurologiju; za hematologiju, onkologiju, kliničku imunologiju i genetiku; za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi; za nefrologiju i gastroenterologiju).

Tu je i Odjel za pulmologiju s alergologijom i kardiologiju s reumatologijom. Nadalje u sklopu Klinike nalazi se Laboratorijska dijagnostika, Hitni dječji prijam, Poliklinika, Dnevna bolnica i Referentni centar Ministarstva zdravstva za pedijatrijsku hitnu medicinu.

U sklopu Klinike organizirana je škola i dječji vrtić za bolesnu djecu te dvorane za edukaciju učenika i studenata jer se u Klinici obavlja i nastavna djelatnost koja se provodi edukacijom učenika medicinskih škola, studenata medicine i dentalne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, specijalizanata pedijatrije, kao i ostalih stručnih medicinskih studija (preddiplomski sveučilišni studij sestrinstva i fizioterapije) te studenata Filozofskog fakulteta – Odsjek za predškolski odgoj.

Klinika još organizira i Malu školu o dijabetesu, edukaciju djece i roditelja s prirođenim poremećajem čimbenika zgrušavanja, školu astme, edukaciju roditelja djece na peritonejskoj dijalizi, kao i edukaciju roditelja djece ovisne o medicinskim pomagalima.

“Kako bismo djeci s neurorazvojnim poremećajima i njihovim roditeljima olakšali dijagnostički postupak, Klinika za dječje bolesti KBC-a Split priprema otvaranje Centra za neurorazvojne poremećaje, mjesta u kojemu bi djeca s ovim poteškoćama dobila uslugu timske dijagnostike na jednom mjestu, u što kraćem vremenskom razdobolju, kao i određene usluge tretmana.

U tu svrhu zapošljavamo nekoliko novih psihologa, te smo u procesu nabavke suvremenih psihodijagnostičkih instrumenata neophodnih za sveobuhvatnu razvojnu procjenu. Također, djeca s neurorazvojnim odstupanjima mogu, pri našem Odjelu za psihologiju i edukacijsku rehabilitciju, dobiti uslugu rane intervencije u smislu strukturiranih i vremenski ograničenih savjetodavnih tretmana različitih stručnjaka (logoped, edukacijski rehabilitator, radni terapeut, psiholog) neposredno nakon procjene postojanja razvojnih poteškoća (usmjerenih primarno na edukaciju roditelja za rad kod kuće i pružanja psihološke podrške roditeljima)”, pojasnila je predstojnica Klinike te istaknula:

“Kontinuirano se radi na stvaranju što boljih uvjeta za liječenje i boravak djece u bolnici kroz edukaciju i stručno usavršavanje postojećih i zapošljavanje novih kadrova kao i u uređenju i opremanju Klinike”.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.