Foto/video: KBC SPLIT Uspješno obavljeni prvi operacijski zahvati pomoću robota asistenta

Foto/video: KBC SPLIT Uspješno obavljeni prvi operacijski zahvati pomoću robota asistenta
D.H.

D.H.

Kirurzi Kliničkog bolničkog centra Split uspješno su obavili prve operacijske zahvate pomoću robota asistenta.

Robot asistent HUGO RAS tvrtke “Medtronic” vrijedan 5.688.667,63 eura najmoderniji je sustav za robotsku kirurgiju i prvi takav u hrvatskim bolnicama, a financira je sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Prve operacije uspješno su obavljene 11. ožujka 2024. i od tada se provode redovito. Riječ je o naprednoj tehnologiji koja omogućuje izvođenje minimalno invazivnih operacija, a očekuju se bolji ishodi liječenja bolesnika, osobito onih najtežih.

Ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović istaknuo je kako je danas velik dan za KBC Split, ali i za hrvatsko zdravstvo te je zahvalio Ministarstvu zdravstva na potpori u realizaciji ovog velikog projekta.. „Svjedočimo uvođenju robotičke, odnosno robotički asistirane kirurgije u Split i Hrvatsku. To je jedna od novih djelatnosti s pomoću koje nastojimo unaprijediti i usavršiti stručni rad u našoj bolnici. Ovo se ne bi dogodilo da naši kirurzi nisu toliko stručni, stoga je ovo jedan korak njihovog naprednog i kvalitetnog rada. Izgledno je da će KBC Split postati edukacijski centar za robotsku kirurgiju, jedinstven u ovom dijelu svijeta, što je za nas veliko priznanje“.

Predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Zdravko Perko istaknuo je da su kirurzi ti koji vrše operacijske zahvate, ali zahvaljujući robotu asistentu mogu biti puno precizniji jer je opseg pokreta puno veći nego u konvencionalnoj laparoskopskoj kirurgiji. „Svaka operacijska tehnika započinje jednostavnijim zahvatima. Prve operacije smo napravili u abdominalnoj kirurgiji, no očekujemo da će uskoro krenuti s operacijama i kolege iz drugih područja poput torakalne, urološke, ginekološke i dječje kirurgije. Uvođenje robotskih operacija bi bilo nemoguće da nemamo razvijenu minimalno invazivnu kirurgiju u svim klinikama i zavodima tako da je to logičan slijed u razvoju naših operativnih grana. Ovo je veliki izazov za nas, ali naravno, na prvom mjestu nam je uvijek interes bolesnika“.

Robot je u KBC Split stigao u prosincu 2023. Nakon instalacije na Klinici za kirurgiju, uređaj je kalibriran i testiran, a medicinsko osoblje je osposobljeno za rad. Za sada robot dnevno asistira na četiri operacije.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.