Kreću pozivi na pregled kože zbog melanoma

Kreću pozivi na pregled kože zbog melanoma

Foto: 

sohannishu1990 from Pixabay

D.H.

D.H.

Evo tko će prvi biti na popisu

Oni koji nisu izbjegavali sunce kada je najopasnije uskoro će liječniku na pregled madeža. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, krajem ove godine trebao bi zaživjeti još jedan probir pacijenata za melanom. Zbog toga jer se kod mnogih prekasno otkrije, Hrvatska je u vrhu Europe po smrtnosti.

Dragan Soldo iz Hrvatskog društva obiteljskih doktora otkrio je za Dnevnik Nove TV tko će im biti prvi na popisu: ‘Pacijenti s kognetalnim displasitčnim nevusima, pacijenti koji su bili jako često izloženi opeklinama od sunca, svijetle puti, očiju i pacijenti stariji od 50 godina i pacijenti koji su već ranije imali onkološku dermatološku bolest’.

No u pojedinim županijama nedostaje dermatologa. Načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu Ivana Portolan Pajić objasnila je da će ‘u okviru nacionalnog programa bit će riješena i ta problematika, bit će upućivani onim dermatolozima po određenom protokolu i programu, razmišlja se o uvođenju mobilnih timova posebno za područja koja nemaju dermatologa’.

Zabrana solarija

Zabranu solarija maloljetnicima definirat će drugi pravilnik. ‘Očekujemo da će tijekom ove godine biti donesen pravilnik koji donosi o štetnosti solarija i zabrani korištenja mlađima od 18 godina’, rekla je Portolan Pajić.

Svi trebaju obratiti pozornost na novonastale promjene. ‘One koje su izrazito tamne ili imaju više boja u sebi, nepravilne rubove, ili koji rastu i mijenjaju se. Najčešća lokacija gdje se melanom nađe kod žena su noge, tj potkoljenice dok je kod muškaraca trupa poglavito područje leđa’, rekla je za Dnevnik Nove TV izv. prof. dr. sc. Marija Buljan, subspecijalizantica dermatonkologije u KBC Sestre Milosrdnice.

Prevencija i rano otkrivanje ključni su za smanjenje crne hrvatske statistike, smrtnost od melanoma je 30 posto. Po tome smo četvrti u Europi.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.