Xeljanz = plućna embolija = smrt

Xeljanz = plućna embolija = smrt
D.H.

D.H.

„Korištenje lijeka Xeljanz (tofacitinib) u dozi od 10 mg, dva puta dnevno izaziva plućnu emboliju“

Hrvatska agencija za lijekove i medicinska pomagala (HALMED)  uputila je pismo zdravstvenim radnicima o kontraindikaciji primjene lijeka Xeljanz (tofacitinib) u dozi od 10 mg. Naime, ukoliko se koristi dva puta dnevno, povećava rizik od plućne embolije. Nositelj odobrenja za stavljenje ovog lijeka u promet je Pfizer Croatia d.o.o.

Prema provedenom kliničkom ispitivanju za procjenu sigurnosti tofacitiniba u dozi od 5 mg dva puta dnevno i u dozi od 10 mg dva puta dnevno pokazala je kako je u skupini od 3884 bolesnika koji su lijek primali u većoj dozi dva puta dnevno umrlo njih 45. U skupini od 3982 bolesnika, koja je lijek primala u dozi od 5 mg dva puta dnevno, zabilježeno je 25 smrtnih slučajeva.

Nadalje,  plućnu emboliju dobilo je 19 bolesnika iz skupine onih koji su primali dva puta po 10 mg Xeljanza dnevno, a u onoj u kojoj je propisana terapija bila dva puta po 5 mg, zabilježena su svega tri slučaja plućne embolije.

Tofacitinib se koristi za liječenje umjerenog do teškog oblika reumatoidnog atrtitisa ili aktivnog psorijatičnog artrtitisa u odraslih bolesnika te kod oboljelih od teškog oblika aktivnog ulceroznog kolitisa.

Opasnost od fatalnog ishoda korištenja ovog lijeka dva puta dnevno u dozi od 10 mg povećana je kod onih bolesnika koji primjenjuju kombinirane hormonske kontraceptive ili hormonske nadomjesne terapije, kod onih koji su već imali zatajenje srce, venske tromboembolije, duboke venske tromboze ili plućnu emgoliju. Opasno je i za one koji imaju poremećaj koagulacije krvi, boluju od karcinoma ili za pacijente koji prolaze veliki kirurški zahvat.

Dodatni rizični čimbenici koje treba uzeti u obzir pri određivanju bolesnikovog rizika od plućne embolije su dob, pretilost, pušenje i imobilizacija.

Bolesnici koji se trenutačno liječe dozom od 10 mg dva puta dnevno i koji imaju visoki rizik od nastanka plućne embolije trebaju se nastaviti liječiti drugom terapijom. Bolesnike koji primaju tofacitinib, neovisno o indikaciji, potrebno je pratiti zbog znakova i simptoma plućne embolije, te ih uputiti da odmah potraže liječničku pomoć ako se isti pojave, poručuju iz HALMED-a, pozivajući zdravstvene radnike da sve svoje sumnje dodatno prijave.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.