Mediji stvaraju paniku – gripa je dva puta ‘blaža’ nego lani

Mediji stvaraju paniku – gripa je dva puta ‘blaža’ nego lani
D.H.

D.H.

Ove je godine 27.692 Hrvata manje oboljelo je od gripe nego lani u isto vrijeme, pokazuju upravo objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Naime, u Hrvatskoj je do sada službeno registrirano ukupno 20.388 oboljelih od gripe, od kojih je 9.444 prijavljeno tijekom 6. tjedna 2020. godine.  Do 10. veljače prošle godine službeno registrirano ukupno 48.080 oboljelih od gripe, a u 6. tjednu lani je stiglo 8.166 prijava.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih ove su godine zabilježene na području Krapinsko-zagorske, Ličko-senjske i Koprivničko-križevačke županije. Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi.

„Postojeći podaci ukazuju da se nalazimo na vrhuncu sezone gripe koji može potrajati još koji tjedan. Vrhunac sezone bilježi se nekoliko tjedana kasnije nego prethodnih sezona“, poručuju iz HZJZ-a.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. I dalje se u većini država bilježi niska aktivnost gripe dok je u porastu broj država sa srednjim intenzitetom.

Oba virusa gripe tipa A i B cirkuliraju u Europi sa većim udjelom potvrđenih uzoraka virusa tipa A (65%).

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.