NASTAVLJA SE ISTRAGA Još se ne može utvrditi izaziva li cjepivo Moderna kapilarno curenje

NASTAVLJA SE ISTRAGA Još se ne može utvrditi izaziva li cjepivo Moderna kapilarno curenje

Foto: 

Mufid Majnun / Pixabay

D.H.

D.H.

Riječ je o sindromu koji može dovesti do potpunog kolapsa organizma

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove započeo je ispitivanje povezanosti Spikevax/Moderna cjepiva i sindroma kapilarnog curenja te zaključilo kako je potrebna daljnja istraga. U ovom trenutku, zaključili su, nije moguće utvrditi postoji li uzročno-posljedična povezanost između primanja cjepiva i ovog poremećaja.

Do sada je prijavljeno šest ovakvih slučajeva. Riječ je o vrlo rijetkom poremećaju uslijed kojeg iz krvnih žila curi tekućina koja dovodi do oticanja tkiva, posljedično i opadanja tlaka.

Riječ je o bolesti koja može dovesti do potpunog kolapsa organizma. Obično započne bolovima u trbuhu i mučninom, a može se proširiti na kardiovaskularni sustav, ‘isključiti’ bubrege, a zabilježeni su i slučajevi ozbiljnih psihičkih simptoma.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.