NEDOSTAJE NAS 300! Obiteljski liječnici poslali upozorenje Berošu

NEDOSTAJE NAS 300! Obiteljski liječnici poslali upozorenje Berošu

Foto: 

Orzalaga / Pixabay

D.H.

D.H.

Umjesto stimulacije, nova radna opterećenja

Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u priopćenju upozorava da s najnovijim Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se trenutno nalazi u saborskoj proceduri, njegovi autori ministar i Ministarstvo zdravstva obiteljsku medicinu vode u propast.

‘Navedeni zakonski prijedlozi ni na koji način neće pomoći da se stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, posebice obiteljskoj medicini, stabilizira i popravi. Upravo suprotno, ovaj će Zakon potaknuti daljnju devastaciju struke obiteljske medicine’, kažu iz KoHOM-a.

‘U zakonskom prijedlogu nije uveden ni jedan stimulativni element za obiteljsku medicinu nego nova radna opterećenja iako je KoHOM, u ime struke, u e-savjetovanju dao konkretne prijedloge koji nisu uvaženi. Umjesto da učine sve da se spasi struka obiteljske medicine, autori zakona probleme rješavaju kratkoročno -popunjavanjem rupa.

Zato će zahvaljujući najnovijem zakonskom prijedlogu obiteljska medicina i dalje ostati neatraktivna mladim liječnicima, a kako i ne bi kad se zna da su obiteljski doktori administrativno preopterećeni, imaju najniže liječničke plaće u sustavu liječničkih plaća, loše uvjeti rada, nedostatno ulaganje u specijalizacije i edukacije’, poručuju.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM višekratno je apelirala na ministra zdravstva i zdravstvenu administraciju da ozbiljno shvati situaciju u obiteljskoj medicini. U ovom trenutku u Hrvatskoj već nedostaje 300 obiteljskih liječnika.

‘U idućih 5 godina ostat ćemo bez 35 posto liječnika, a u idućih 10 godina bez 50 posto liječnika obiteljske medicine što će dovesti do toga da će 2 milijuna pacijenata ostati bez svojeg temeljnog liječnika. To će dovesti do urušavanja sustava javnog zdravstva.

U prilog tome idu podatci da je zadnjih dvadeset godina broj obiteljskih doktora se smanjio za deset posto, dok je broj bolničkih doktora porastao za 50 posto. Istodobno radno opterećenje u ordinacijama obiteljske medicine poraslo je za 220 posto. Zato je KoHOM neugodno zatečen odlukom ministra zdravstva i zdravstvene administracije da potpuno ignoriraju problema koji se nagomilavaju u obiteljskoj medicini, a na koje KoHOM godinama upozorava’,kažu iz KoHOM-a.

‘Zbog sustavnog uništavanja struke obiteljske medicine, administrativnog i preopterećivanja obiteljskih doktora poslovima koji nisu njihovi, već sada Hrvatska ima slabe pokazatelje i loše ishode liječenja za pojedine bolesti.

Obiteljska medicina, zahvaljujući lošim politikama je bila korak do propasti, a bojimo se da će je ovaj zakonski prijedlog, ukoliko se usvoji u ovakvom obliku, u potpunosti uništiti. Usprkos pompoznim frazama ministra zdravstva o namjeri jačanja primarne zdravstvene zaštite, ništa konkretno nije napravio u tom cilju’, zaključuju  obiteljski liječnici, prenosi Index.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.