ad
ad

NESTAŠICA EUROPSKIH RAZMJERA Nema zmijskog protuotrova!

NESTAŠICA EUROPSKIH RAZMJERA Nema zmijskog protuotrova!
D.H.

D.H.

 

 

-Ukoliko vas ugrize poskok, možda vam ne bude spasa-

 

Gašenjem Imunološkog zavoda Hrvatska je, među ostalim cjepivima, ostala i bez zmijskog protuotrova. Zagrebačkom Imunološkom zavodu, naime, još 2013. godine uskraćena je dozvola za proizvodnju krvnih derivata, pa i antitoksina za otrov europskih zmija (konjski) – otopina za injekciju Immunoserum contra venena viperarum europaearum, 1 boč/ 10 ml.
U studenom 2017. godine istekao je rok za 500 posljednjih proizvedenih doza tog zmijskog protuotrova. Novi serum u Hrvaskoj se ne proizvodi, a godišnje nam treba 500 doza!

Osim što ga nema, cijena mu je vrtoglavo visoka. Najlakše, ali i dalje jako teško, dosupan je protuotrov kojeg proizvode francuski farmaceuti. I dok je hrvatski, iz Imunološkog zavoda, koštao nekoliko stotina kuna, ovaj francuski stoji više od 20 tisuća kuna.

U Hrvatskoj poskok godišnje ugrize pet osoba. U Dalmaciji se zna dogoditi i 15 slučajeva ugriza u jednoj godini. Prema posljednjim istraživanjima u Dalmaciji zmija otrovnica godišnje ugrize pet osoba na 100 tisuća stanovnika, a umre ih 0,4 na 100 tisuća stanovnika.

Razlog relativno niskoj smrtnosti je taj što su svi koje je poskok do ove godine u Hrvatskoj ugrizao, primili protuotrov hrvatskog Imunološkog zavoda.

Poskok je najtorovnija europska zmija. Stručnjaci će vam reći kako je trom, odnosno da nije agresivan. Neće vas napasti ukoliko se ne osjeća ugroženom. To je mala utjeha onome koga ova zmija u Hrvatskoj od ove sezone ugrize, a sezona poskoka je već započela – svake godine se pokolopi sa sezonom berbe šparoga.

Zmije otrovnice u Hrvaskoj

U Hrvatskoj su otrovni poskok, riđovka i planinski žutokrug. Poskok je najveća i najotrovnija zmija budući da u žlijezdama ima do 40 mg otrova. Ugriz riđovke uglavnom se može preživjeti čak i bez medicinske intervencije, no ipak se treba javiti najbližem liječniku. Žutokrug je najmanje opasan; posljedice su slične ubodu pčele. Poskokov ugriz, bez liječničke pomoći, teško da ćete preživjeti.
Ukoliko sumnjate da vas je ugrizla otrovnica, morate mirovati, odnosno izbjegavati i najmanji pokret, a mjesto ugrozia imobilizirati.
Oko 5 do 10 centimetara iznad mjesta ugriza ugrizeni ekstremitet treba podvezati srednje jakim stiskom kako bi se zaustavila venska i limfna cirkulacija, a u svrhu usporavanja širenja otrova u organizmu. Važno je, međutim, da se ne podveže prečvrsto kako se ne bi zaustavila arterijska cirkulacija.
D.H.
Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.