Doznajte sve o dojenju prijevremeno rođene djece

Doznajte sve o dojenju prijevremeno rođene djece
D.H.

D.H.

Dojenje prijevremeno rođene djece u novorođenačkim jedinicama intenzivnog liječenja

Republika Hrvatska uključila se još 2013. godine u provođenje Programa promicanja i podrške dojenju u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege koji se provodi u svih 11 jedinica pri rodilištima i u 2 izvanrodilišne jedinice. Program predstavlja širenje inicijative Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a ‘Rodilište prijatelj djece’ na odjele za neonatalnu intenzivnu skrb, a usmjeren je na edukaciju zdravstvenog osoblja i roditelja o podršci dojenju u nedonoščadi i bolesne djece.

U sklopu tog programa izdana je i brošura pod naslovom „Dojenje prijevremeno rođene djece u novorođenačkim jedinicama intenzivnog liječenja“, autorice Snježane Gverić Ahmetašević. Ona sadrži savjete i iskustva za majke prijevremeno rođene djece, kako se lakše nositi s izazovima dojenja i izdajanja, a cilj ove brošure jest podržati i  osnažiti obitelji s prijevremeno rođenom djecom na putu odrastanja djeteta uz osvješćivanje o važnosti i dobrobiti dojenja prijevremeno rođene djece, poručuju iz Ministarstva zdravstva. Brošura je nastala kao dodatak projektu osnivanja prve banke humanog mlijeka.

U sklopu ovog programa educirano je osoblje iz svih novorođenačkih jedinica intenzivnog liječenja u Republici Hrvatskoj i sve jedinice su opremljene odgovarajućom opremom za podršku skrbi i dojenju nedonoščadi.

Svake godine u Hrvatskoj prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu liječničku skrb. U Hrvatskoj sva rodilišta imaju status prijatelja djece, a stope dojenja znatno porasle u prvim mjesecima djetetova života – broj dojene djece u Hrvatskoj 2008. je iznosio 56 posto, dok je lani iznosio 91 do 95 posto.

Brošura „Dojenje prijevremeno rođene djece u novorođenačkim jedinicama intenzivnog liječenja“ dostupna je u svim novorođenačkim jedinicama intenzivnog liječenja, a majke je mogu preuzeti i na internetskim stranicama UNICEF-a.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.