ad
ad

Otkrivena kombinacija lijekova koji zaustavljaju razmnožavanje koronavirusa u stanicama

Otkrivena kombinacija lijekova koji zaustavljaju razmnožavanje koronavirusa u stanicama

Foto: 

Fernando Zhiminaicela / Pixabay

D.H.

D.H.

-Istraživanje koje obećava-

Jedan od značajnih problema zbog kojih je COVID-19 i dalje prijetnja u zemljama diljem svijeta jest i taj da nedostaju lijekovi koji su učinkoviti, koji se mogu lagano distribuirati i koji su lako dostupni.

Međutim, nedavno istraživanje na novoj kombinaciji lijekova ipak pokazuje obećavajuće rezultate po pitanju upravo tog problema. Kombiniranom uporabom nafamostata i Pegasysa (INFα) zadovoljava sve spomenute kriterije.

Ta kombinacija učinkovito suzbija infekciju, ističe profesor Denis Kainov s odsjeka za kliničku i molekularnu medicinu Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije (NTNU).

Kainov i njegov tim proveli su istraživanja na staničnim kulturama i zamorcima, što naravno ne mora nužno značiti da će kombinacija spomenutih lijekova jednako raditi i na ljudima, no i dalje je riječ o obećavajućem razvoju događaja.

Repliciranje virusa

Nafamostat je već u uporabi kao monoterapija protiv COVID-19 te se provode iscrpna istraživanja s tim lijekom u Japanu, između ostalog. Pegasys (INFα) se trenutno najviše koristi za liječenje hepatitisa C. No kombinacija ta dva lijeka, protiv COVID-19 čini se ima pozitivan efekt.

Oba lijeka napadaju faktor u našim stanicama koji se zove TMPRSS2 i koji igra ključnu ulogu u repliciranju virusa, pojašanjava Magnar Bjørås, profesor s odsjeka kliničke i molekularne biologije NTNU-a.

Istraživanje bi moglo poslužiti kao važan i koristan trag znanstvenicima koji već testiraju nafamostat u borbi protiv COVID-19.

Važna je kombinacija lijekova

Da stvar bude bolja, dovoljna je već i slaba doza kombinacije tih lijekova da bi liječenje bilo učinkovito.

Slabe doze lijekova u kombinaciji imaju više kliničkih prednosti, uključujući i smanjen broj nuspojava te poboljšane izglede za pacijente, kaže Aleksandr Ianevski s NTNU-a.

Drugim riječima, kombinacija tih lijekova može spasiti živote, ali i liječenje učiniti lakšim za pacijente. Nafamostat je relativno jeftin lijek, dok je viša cijena zapravo jedina mana Pegasysa (INFα).

Provedeno istraživanje međunarodnog je karaktera, a u njemu su sudjelovali još i znanstvenici iz Francuske, Litve i Finske, prenosi Zimo.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.