Otopina za prehranu nedonoščadi – ubija bebe u 36. tjednu?!

Otopina za prehranu nedonoščadi – ubija bebe u 36. tjednu?!
D.H.

D.H.

“HALMED uputio pismo zdravstvenim radnicima o potrebi zaštite otopina za parenteralnu prehranu od svjetlosti radi umanjivanja rizika od ozbiljnih nuspojava u nedonoščadi”

Jesmo li otopinom za parenteralnu prehranu ubijali nedonoščad na neonatologijama u 36. tjednu gestacijske dobi?!

Sudeći prema ozbiljnosti pisma kojeg su danas nositelji odobrenja Fresenius Kabi d.o.o. i Baxter SAS u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA), uputili zdravstvenim radnicima – jesmo. U pismu se zdravstvenim radnicima nalaže obvezna zaštita otopina za parenteralnu prehranu od svjetlosti “radi umanjivanja rizika od ozbiljnih nuspojava u nedonoščadi”.

Svjetlost, naime, u otopinama stvara – peroksid!?

“Otopine za parenteralnu prehranu koje sadrže aminokiseline i/ili lipide trebaju biti zaštićene od svjetlosti (spremnici i infuzijski setovi) prilikom primjene kod novorođenčadi i djece mlađe od dvije godine. Primjena navedenih otopina nakon njihovog izlaganja svjetlosti, posebice ako sadrže dodatak vitamina i/ili elemenata u tragovima, može uzrokovati teške nuspojave u nedonoščadi. Navedeno je posljedica stvaranja peroksida i drugih produkata razgradnje uslijed izlaganja svjetlosti. Nedonoščad je pod povećanim rizikom od razvoja oksidativnog stresa povezanog s mnogim rizičnim faktorima, uključujući terapiju kisikom, fototerapiju, oslabljeni imunološki sustav i upalni odgovor sa smanjenom oksidativnom zaštitom”, stoji među ostalim u pismu.

Ove otopine koriste se, osim kod parenteralne i kod enteralne prehrane.

Parenteralna prehrana se primjenjuje kod bolesnika u kojih probavni sustav nije u stanju primiti hranu ili enteralne pripravke.

Riječ je o dopremanju hranjivih tvari direktno u krvožilni sustav putem infuzije. Na taj način nadoknađuju se voda, energijski supstrati (lipidi i glukoza) i ostali nutritivni sastojci.

Enteralni način prehrane je onaj putem sonde ili stome, tj. putem koji zaobilazi usta i jednjak.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.