Pet godina nakon onkološkog liječenje na zapadu Europe preživi njih 62%, na istoku 52%

Pet godina nakon onkološkog liječenje na zapadu Europe preživi njih 62%, na istoku 52%

Foto: 

Marco Jean deOliveira Teixeira from Pixabay

D.H.

D.H.

Razlike u šansama

Šansa da će netko preživjeti pet godina nakon onkološkog liječenja u istočenoeuropskim zemljama je 52%, dok je u zapadnoj Europi 62%. U srednjoistočnoj Europi, pak, pojedine inovativne terapije čekaju se i više od 1000 dana.

Na to su ukazali iz Europske koalicije onkoloških bolesnika (ECPC). Brojne su razlike i u prevenciji raka te onkološke skrbi između zemalja članica EU, ali i u dostupnosti preventivnih programa, stopama ranog otkrivanja raka, dijagnozi, dostupnosti inovativnim lijekovima i suvremenim metodama liječenja, javlja Danas.

Čelnici EU više puta su istaknuli kako ne bi smjeli postojati pacijenti s rakom ‘prvog reda’ i ‘drugog reda’, u suorganizaciji Ministarstva zdravstva i Health Huba, prvog regionalnog think tanka za zdravstvo, organiziran je međunarodni High Level Policy Forum ‘Addressing Cancer Injustice in CEE Countries’ upravo na temu nejednakosti u onkološkoj skrbi.

‘Učinkovita onkološka skrb mora se prilagoditi podatkovnoj revoluciji i digitalnoj transformaciji koja prati ishode i učinkovitost intervencija, od prevencije do liječenja. Opet, inovacije nemaju smisla ukoliko im pacijenti nemaju dostupnost- u doba revolucionarnih otkrića koji mijenjaju tijek raka nepravedno je imati velike razlike ‘u iščekivanju’ takvih inovacija među državama od 100-1000 dana. Onkološkim bolesnicima svaki dan je važan, neovisno gdje žive u Europi’, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te istaknuo kako nitko u zdravstvu ne može biti usamljeni otok.

Na forumu su se osvrnuli i na rezultate Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća koji provode već dvije godine.

‘Ovo je prvi nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća (op. najvećeg europskog ‘raka ubojice’) na području Europske unije. Do sada je CT-om niske doze zračenja snimljeno više od 10.000 snimaka visokorizičnih osoba te je maligna bolest potvrđena u njih 104′, rekle su dr. Kristina Krpina i dr. Ivana Kuhtić.

A Na međunarodnoj Konferenciji ‘Screening for Lung Cancer’ koja se održala u rujnu ove godine u New Yorku, upravo su ovaj program istaknuli kao primjer uspješnog screeninga, odnosno programa ranog otkrivanja raka.

Ministar Beroš je pritom istaknuo: ‘Osnažujemo prevenciju, reformskim mjerama i preventivnim zdravstvenim pregledima borit ćemo se protiv nezaraznih kroničnih bolesti među kojima je i rak. I to radimo ukorak s Europom koja je iznjedrila inicijative Healthier Together za borbu protiv nezaraznih kroničnih bolesti i EU Plan protiv raka. Važno je okupljati, a ne izazivati podjele, važno je inspirirati i učiti od najboljih kako bismo svi jednako napredovali, važno je iskoristiti potencijal europske vizije i europske obitelji kako bismo imali zdraviju budućnost EU, važno je investirati u zdravstveno prosvjećivanje kako bismo imali građane koji se odazivaju na preventivne preglede i spasili svoje živote na vrijeme’.

Forum je inače organiziran povodom Europskog plana borbe protiv raka, programa Next Generation EU, hrvatskog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka te Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.