Pismo roditelja djece dijabetičara Splitsko-dalmatinske županije

Pismo roditelja djece dijabetičara Splitsko-dalmatinske županije
D.H.

D.H.

OTVORENO PISMO VLADI REPUBLIKE HRVATSKE I HRVATSKOM ZAVODU ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Gospodo,

ponukani mogućnošću uvođenja nadoplate za pojedine potrepštine koje našoj djeci i ostalim oboljelima od dijabetesa tipa 1 život znače, odlučili smo se na reakciju.

Tim povodom upućujemo vam ovo pismo sa zahtjevima za koje smatramo da oboljeli od dijabetesa zaslužuju.

Zahtjevi:

  • Ukidanje doplate za sav potrošni materijal i inzuline za sve oboljele od dijabetesa tipa 1 bez obzira na starosnu dob osobe pod uvjetom da ih propiše pacijentov dijabetolog, a dostupni su na tržištu EU
  • Osiguranje sredstava za inzulinsku pumpicu svakom oboljelom bez obzira na starosnu dob, kojem njegov dijabetolog istu propiše
  • Osiguranje sredstava za sufinanciranje organizacije edukacijskih kampova za djecu oboljelu od dijabetesa tipa 1 do 18 godina starosti na najmanje tri lokacije u Republici Hrvatskoj, jednom godišnje
  • Neumanjivanje količine potrošnog materijala za oboljele od dijabetesa tipa 1 nakon punoljetnosti
  • Uvođenje ujednačenog kriterija na razini države za stjecanje prava na osobnu invalidninu i dodatak na njegu

Gospodo,

Da ponovimo, ovih šest zahtjeva tražimo za našu djecu i sve oboljele od dijabetesa tipa 1 zbog toga što su to stvari koje njima znače život i to nije demagogija, nego stvarnost. Dakle, da pojasnimo, nećete nam prodavati priču da je generički inzulin jednako dobar kao i original, dok nas istodobno uvjeravate da dacia vrijednosti 10.000 eura nije jednako dobra kao i audi vrijednosti 100.000 eura. Ne morate nas uvjeravati jer smo mi svjesni da ona to nije, ali vam sasvim dobro može poslužiti za sve vaše potrebe. Povlačeći paralelu s tim, mi roditelji također jako dobro znamo da liječnik nije iz hira preporučio baš određeni inzulin, a ne njegovu kopiju. Naravno da uopće nije upitno što je prioritet kad je u pitanju trošenje javnog novca, vaše otmjene limuzine ili zdravlje i životi djece i svih oboljelih od dijabetesa tipa 1. Također, vraćanje oboljelih od dijabetesa tipa 1 na korištenje šprica umjesto penova ne dolazi u obzir, jer to osim drastičnog pogoršanja kvalitete života oboljelih, znači i lošiju regulaciju šećera u krvi, prevedeno, više komplikacija izazvanih dijabetesom i njihovo ranije pojavljivanje te automatski dodatni trošak zdravstvu i kućnim budžetima oboljelih.

Naša djeca neće ozdraviti kad postanu punoljetna i ne možete im tek tako ukidati sredstva koja im koliko- toliko olakšavaju život ili umanjivati količinu potrošnog materijala. Mi koji vas plaćamo imamo moć i pravo da vam to ne dopustimo i nećemo vam dopustiti. Nećemo vam dopustiti jer kad vidimo vas i vaše ponašanje znamo da novca za osiguranje dostojanstvenog života najranjivijih i najvrjednijih članova ovog društva definitivno ima. Ako vi ne vidite gdje možete uštedjeti MILIJARDE!, mi ćemo vam nacrtati i rado ćemo to učiniti, samo trebate pitati.

Gospodo, dok se ne odreknete svih vaših luksuza i beneficija te razbacivanja javnog novca na razne bespotrebne stvari i financiranje raznih skupina na nepošten način da im se ne bi zamjerili, mi ni od jednog zahtjeva koji život znače našoj djeci i svim oboljelim od dijabetesa tipa 1 nećemo odustati. Možete nas ignorirati ali mi smo za njih spremni na sve. Oni su itekako  vrijedni naše borbe, a u borbi za ovaj cilj su apsolutno sva sredstva dopuštena. Nadamo se ipak da će se barem u nekima od vas probuditi komadić savjesi i da će isti utjecati na ostale koji odlučuju u ovome i time pokazati da im je stalo do hrvatske djece i svih građana, a ne samo do vaših fotelja i svega što ide uz njih.

Ovim putem pozivamo i sve ostale kojima država ne želi osigurati sredstva za nužno liječenje i lijekove da učine isto što i mi jer smo mi ti koji gospodi moraju reći da su pretjerali.

Pa mi ih plaćamo, pobogu!

Roditelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1 Splitsko-dalmatinske županije

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.