PRIJETI LI NAM NOVA SMRTONOSNA POŠAST Nipah virus je visoko na ljestvici budućih epidemija

PRIJETI LI NAM NOVA SMRTONOSNA POŠAST Nipah virus je visoko na ljestvici budućih epidemija

Foto: 

Gerd Altmann / Pixabay

D.H.

D.H.

Među simptomima je oticanje mozga i koma, cjepiva nema

Jeste li čuli za nipah virus? Vjerojatno niste. No, etablirana znanstvenica koja je radila na stvaranju cjepiva protiv koronavirusa za farmaceutskog diva AstraZenecu, Sarah Gilbert , upozorava da bi to mogla biti nova i još smrtonosnija pošast koja će pogoditi čovječanstvo.

Cjepivo ne postoji. Simptomi su užasni – visoka temperatura, glavobolja, respiratorne poteškoće , a među njima je i oticanje mozga koje može dovesti i do kome, prenosi The Sun.

‘Ako dobijemo delta verziju nipah virusa imat ćemo visoko prenosivi virus s 50 posto smrtnosti’, tvrdi Gilbert.

Još 2018. godine, nakon izbijanja zaraze u Indiji, Svjetska zdravstvena organizacija stavila je nipah na vrh ljestvice virusa koji bi mogli izazvati buduće epidemije. Zabrinjavajuće je što je jedan slučaj infekcije potvrđen i ove godine, također u Indiji. Zaražen je 12-godišnjak, koji je od posljedica zaraze i preminuo.

Zanimljivo je kako i njega prenose – šišmiši.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.