Prof.dr.sc. Alemka Markotić o novoj varijanti korone i prognozama za jesen

Prof.dr.sc. Alemka Markotić o novoj varijanti korone i prognozama za jesen

Foto: 

Screenshot HRT

D.H.

D.H.

Stiže nova generacija cjepiva

 

‘Situacija je trenutno s brojem oboljelih od korone stabilna i to možete vidjeti na portalima, nešto malo se bilježi trend povećanja, međutim samo u broju oboljelih, ne hospitaliziranih ili umrlih, i tako je trenutno u većini zemalja Europe. Ono što se sada prati je nova varijanta omikrona, koja ima nešto više mutacija nego što su imale ove do sada, a nema za sada relevantnih podataka koji bi govorili o tome da se radi o težoj kliničkoj slici ili da te varijante ne bi mogle biti detektirane postojećim kliničkim testovima niti da postojeći lijekovi ili cjepiva ne djeluju’, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ prof.dr.sc. Alemka Markotić, prenosi HRT.

‘Ono što ćemo vjerojatno imati i sada je ono što imamo zadnje dvije godine, a to je da će u velikoj većini slučajeva postojeći lijekovi djelovati. Cjepiva, a i ide i nova generacija cjepiva, štite i od obolijevanja i težih oblika bolesti, ali ne i od infekcije. Nadam se da ćemo kao južna hemisfera tijekom zime proći relativno dobro priču s koronom ove godine’.

Markotić je dodala kako će se pratiti preporuke Centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, ‘a oni koji su ugroženi su starije osobe s brojnim kroničnim bolestima’.

Markotić je zadovoljna time što ‘praktički nakon sto godina neulaganja u zdravstvene ustanove imamo nove prostore iznimno važne za funkcioniranje Klinike’. Istaknula je i zadovoljstvo zbog otvaranja nove ljekarne u Klinici.

‘Moram istaknuti da je ova ljekarna kao bolnička ljekarna jedina koja opskrbljuje lijekovima bolesnike s HIV-om te specijalnom terapijom one s hepatitisima’, rekla je.

Dodala je i da je potresom bila oštećena obdukcijska dvorana bolnice, a tijekom epidemije covida bio je ‘velik pritisak na ovu kliniku, da se u našoj klinici obduciraju bolesnici koji su umrli’.

‘Sada smo uspjeli podignuti tu razinu na razinu 3 biološke opasnosti te se mogu obducirati, praktično uz mjere osobne zaštite, tijela svih inficiranih najopasnijim uzročnicima. Jedina smo takva obdukcijska dvorana u Hrvatskoj i dovoljno je to za cijelu Hrvatsku’, pojasnila je Markotić.

Uz to su četverostruko podignuti kapaciteti mrtvačnice, a dovršeni su i Klub za liječnike i kuća za infektivni otpad, dodala je Markotić. Najavila je i otvorenje modularne i dnevne bolnice te središnju obnovu centralnog dijela te klinike ‘kako bismo za nekoliko godina imali najmoderniju infektivnu kliniku u Europi’.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.