PRVI PUT U HRVATSKOJ Izveden zahvat ‘zaleđivanja’ tumora

PRVI PUT U HRVATSKOJ Izveden zahvat ‘zaleđivanja’ tumora

Foto: 

Mitrey / Pixabay

D.H.

D.H.

Velik napredak

Jedna je od najvažnijih inovacija u svijetu u području minimalno invazivnih intervencijsko-radioloških zahvata za onkološke pacijente, koja se od danas primjenjuje u Hrvatskoj, i to u KBC-u Sestre milosrdnice, krioablacija (zaleđivanje) tumora, tehnika kojom se zaleđuju isključivo štetna tkiva i tumori te tako ciljano uništavaju, a bez implikacija na okolno zdravo tkivo.

Subspecijalist intervencijske radiologije Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice dr. sc. Luka Novosel izveo je danas po prvi puta u Hrvatskoj postupak CT vođene krioablacije (zaleđivanja) tumora bubrega kod pacijenata s dijagnozom RCC, karcinoma bubrega, javlja HRT.

Sam postupak krioablacije sastojao se od preciznog navođenja iglenih sondi, koje se pomoću CT uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do 5 cm, koje su uzrokovale uništenje tumorskih stanica. Ovim zahvatom pacijentima je pošteđen zdravi dio bubrega te je u konačnici bubreg i sačuvan, koji bi u drugim metodama liječenja u cijelosti bio podvrgnut vađenju.

Budući da se radilo o minimalno invazivnoj metodi liječenja, pacijenti će već idući dan nakon tretmana krioablacije biti otpušteni iz bolnice.

Zahvat krioablacije (zaleđivanja) tumora, prvi put izveden u Hrvatskoj i to na tumorima bubrega, predstavlja velik napredak u minimalno invazivnoj terapiji onkoloških pacijenata. Osim tumora na bubregu, tehnika krioablacije (zaleđivanja) tumora u KBC-u Sestre milosrdnice planira se i u liječenju pacijenata s metastazama na plućima i kostima.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.