Pulmolog Srića o ciklonu covida, gripe, streptokoka, viroza i prehlada u Hrvatskoj: Imamo širok dijapazon upala pluća

Pulmolog Srića o ciklonu covida, gripe, streptokoka, viroza i prehlada u Hrvatskoj: Imamo širok dijapazon upala pluća

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

‘Poticanje na cijepljenje spasilo nas je od još gore situacije’

Covid je i dalje prisutan, ne u obliku kao što je to bilo proteklih godina. Klinička slika soja koji dominira već nekoliko mjeseci značajno je blaža u odnosu na soj delta, rekao je pulmolog Saša Srića gostujući u emisiji HTV-a ‘Studio 4’.

Hrvatsku je pogodio ciklon covida, sezonske gripe, različitih viroza i prehlada. U bolnicama se posljednjih tjedana liječi više stotina pacijenata zbog teških respiratornih tegoba. Činjenica je da je teško razaznati o kakvim je virozama riječ i koliko je trenutačno bolesnih.

‘Porast respiratornih infekcija definitivno je očekivan, a vrhunac nismo dosegli. U siječnju i veljači očekujemo pojavu gripe i ostalih respiratornih infekcija’, rekao je Saša Srića u ‘Studiju 4’, dodajući da je covid i dalje prisutan, iako je klinička slika soja koji dominira već nekoliko mjeseci značajno blaža u odnosu na ubojiti soj delta.

‘Da smo prije godinu dana rekli da je covid malo jača prehlada, bilo bi to zastrašujuće i greška s naše strane. Sad se to kod većine zdravih građana tako i prezentira’, rekao je Srića, podsjećajući da se populaciji starijoj od 65 godina i svim imunokompromitiranim pacijentima sugerira cijepljenje trećom, booster dozom, odnosno drugom docjepnom, četvrtom dozom.

Cijepljenje protiv gripe je isto tako preporučljivo za svu ugroženu populaciju. Ove godine može se očekivati nešto jači oblik gripe. Još nije kasno cijepiti se, rekao je. Govorio je o situaciji na svom odjelu u Klinici za plućne bolesti KBC-a Zagreb na Jordanovcu.

‘U odnosu na prošlu godinu, imamo nešto blaže oblike, ali imamo i dalje veliku popunjenost. To su i dalje dominantno pacijenti koji se javljaju u ambulantu zbog drugih bolesti. U odnosu na prošlu godinu, kada je upala pluća bilo preko 90 posto i kada smo imali pacijente koji su zahtijevali potporu kisikom, danas je takvih pacijenata znatno manje. Virusnih upala pluća ima, ali to je danas širok dijapazon. Svaka bakterijska upala pluća treba se tretirati antibioticima, a virusna simptomatskom terapijom’, rekao je.

Istaknuo je da je velika pojava novih – starih respiratornih infekcija, onih koje uzrokuju stari mikroorganizmi, posljedica dvogodišnjeg pridržavanja mjera, što je bilo opravdano.

‘No tako su se infekti manje širili, a na neki način time smo više izgubili imunitet. Zahvaljujući tome došlo je do pojave zaboravljenih infekcija. Tako se i streptokok pojavio nakon dvije godine i treba biti oprezan’, naglasio je.

Osvrnuo se i razdoblje prije godinu dana, kada je bio za rigorozne mjere obaveznog cijepljenja i izolacije, te rekao da stoji iza svake svoje riječi i postupka.

‘Čvrste mjere i žestoka politika urodile su plodom. Poticanje na cijepljenje spasilo nas je od još gore situacije. Nažalost, loša cijepljenost u Hrvatskoj uzela je danak u mnogim životima. Zasad trebamo biti na oprezu, nemamo potrebu za mjerama jer je ovo blaži oblik. Preporuka je građanima da svatko vodi osobnu higijenu i da se testira kad osjeti nešto, da zaštiti sebe i bližnje’, zaključio je.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.