Rak kože nije samo na koži, evo gdje se još može pojaviti

Rak kože nije samo na koži, evo gdje se još može pojaviti

Foto: 

Chezbeate / Pixabay

D.H.

D.H.

Manje očita mjesta

Unatoč nazivu, rak kože može se pojaviti na više dijelova našeg tijela nego što možda mislimo, tvrde liječnici. Naime, oni upozoravaju da bismo trebali biti svjesni i drugih, manje očitih mjesta na kojima se ova zloćudna bolest može pojaviti.

Kako donosi Daily Mail, postoje tri vrste raka kože – melanom, karcinom bazalnih stanica i karcinom skvamoznih stanica. Iako melanom čini samo jedan posto slučajeva, on uzrokuje većinu smrti.

U slučaju da se dovoljno rano otkrije, rak kože relativno je bezopasan i može se brzo ukloniti. Međutim, melanom se može proširiti ako se ne otkrije na vrijeme, a kancerogene stanice mogu pronaći svoj put u krvotoku i proširiti se u druge dijelove tijela. Kada se to dogodi, rak će se početi širiti na druge dijelove tijela. U tom trenutku kirurško je uklanjanje izazov i osoba će umjesto toga biti podvrgnuta liječenju kao što je kemoterapija, koja dolazi s ozbiljnim nuspojavama.

Kako upozoravaju liječnici, rak kože također se može pojaviti na sljedećim mjestima na tijelu:

– u anusu

– ispod nokta (najčešće palca na ruci ili nozi)

– u uhu

– u oku

– ispod jezika

– na vlasištu, prenosi Index.

S obzirom na to da je svaki od navedenih simptoma teško vidljiv na samom početku, liječnici upozoravaju da bismo trebali obaviti pregled čim primijetimo neobičnu promjenu jer je upravo pravovremena reakcija ključna u izlječenju.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.