Reumatoidni artritis i toplice

Reumatoidni artritis i toplice
D.H.

D.H.

Terapija u toplicama/spa/wellness za reumatoidni artritis

Kod osoba s reumatoidnim artritisom imunološki sustav koji se obično bori protiv infekcija djeluje protiv vlastitog tijela i dolazi do upala ovojnica zglobova, zbog čega su zglobovi bolni, ukočeni i natečeni. Mali zglobovi šake obično su prvi zahvaćeni. Trenutno nema lijeka za reumatoidni artritis pa se koriste terapija za ublažavanje boli i ukočenosti, koje bi trebale poboljšati i pokretljivost.

Balneoterapija (kupanje u vodi) je vrsta terapije kojoj je cilj ublažiti bol i poboljšati svakodnevno funkcioniranje. Balneoterapija se obično providi u centrima koji imaju termalne vode (toplice/spa/wellness) ili kupke u morskoj vodi.

Balneoterapija za reumatoidni artritis

U ovom Cochrane sutavnom pregledu analizirani su dokazi o koristima i štetnim učincima balneoterapije (terapija koja koristi prirodne mineralne vode, plinove i blato, a još se naziva i spa terapija, ili terapija u toplicama) kod oboljelih od reumatoidnog artritisa. Balneoterapija se definira kao kupanje u prirodnim mineralnim ili termalnim vodama (npr. mineralne kupke, sumporne kupke, kupanje u uvjetima koji simuliraju Mrtvo more), korištenjem blatnih obloga ili oboje. Pretražena je literatura objavljena do prosinca 2014. i nađeno je 9 studija s ukupno 579 sudionika. Kvaliteta dokaza bila je vrlo niska zbog malog broja sudionika u istraživanjima i nejasne metodologije.

Ne postoje jasni dokazi o tome da li oblozi od blata (balneoterapija) mogu ublažiti bol, poboljšati općenito stanje organizma i natečene zglobove u usporedbi s placebom (lažena terapija) u osoba s reumatoidnim artritisom šake. Blatni oblozi mogu malo ublažiti bol zglobova u usporedbi s placebom, ali informacije o tjelesnoj funkciji i nuspojavama nisu opisane u studijama.

– dodavanje radona u kupke s ugljičnim dioksidom nije djelovalo na intenzitet boli nakon tri mjeseca, ali može poboljšati općenito stanje pacijenta i bol nakon 6 mjeseci u usporedbi s kupkama ugljičnog diokisa bez radona, ali zbog loše kvalitete rezultata, ovaj je rezultat možda rezultat slučajnosti. Informacije o tjelesnoj onesposobljenosti, bolovima i oteklinama zglobova te nuspojavama nisu opisane u nađenim studijama.

– nema jasnih dokaza o tome da li balneoterapija (sjedenje u kupkama) ublažava bol i djeluje na tjelesnu funkciju u usporedbi s hidroterapijom, tjelovježbom ili relaksacijom. Poboljšanje stanja bolesnika, bol u zglobovima i nuspojave nisu opisani u pronađenim studijama.

– nije jasno može li kupanje u mineralnim kupkama (belneoterapija) ublažiti bol i otekline zglobova u usporedbi s lijekom (Ciklosporn A). Mineralne kupke mogu poboljšati općenito dobro osjećanje u usporedbi s Ciklosporinom A, a Ciklosporin A bolje djeluje na bolne zglobove u odnosu na mineralne kupke. Tjelesna onesposobljenost i nuspojave nisu opisani.

– nema preciznih informacija o nuspojavama i komplikacijama balneoterapije. To osobito vrijedi za rijetke neželjene učinke. Nuspojave mogu uključivati osip kože, infekcije i nezgode kao što su pokliznuće na mokrim površinama u blizini prostora za kupke.

izvor teksta i fotografije: Dokazi u medicini

Doktore, hitno!

https://dokaziumedicini.hr/terapija-u-toplicamaspawellness-za-reumatoidni-artritis/

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.