Rezervni dijelovi za invalidska kolica preko HZZO-a

Rezervni dijelovi za invalidska kolica preko HZZO-a
D.H.

D.H.

„HZZO dopunio listu medicinskih pomagala za kretanje i urogenitalni sustav“

Na Popis pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvršteni su novi istovrsni medicinski proizvodi iz skupine pomagala za kretanje – invalidska kolica s posebnom prilagodbom i pripadajući rezervni dijelovi, te pomagala za urogenitalni sustav, odnosno anatomski ulošci.

„Na taj način HZZO je omogućio osiguranim osobama veći izbor pomagala na koje mogu ostvariti pravo, bez povećanja troškova“, priopćeno je iz HZZO-a.

Također je dopunjena indikacija broj 306 pridružena pomagalima -uređaj za neograničeno skeniranje razine glukoze u međustaničnoj tekućini uz dodatnu mogućnost mjerenja glukoze i ketona u krvi, te pripadajući senzor. HZZO se na ovu dopunu odlučio kako bi Povjerenstvo za strategiju i liječenje bolesnika sa šećernom bolešću pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske bolje pratilo ishode liječenja.

Inače, indikacija broj 306 objavljena u Narodnim novinama u travnju prošle godine glasi ovako:

»Za osigurane osobe koje boluju od šećerne bolesti:

– djeca od navršene 4. do navršene 18. godine života

– trudnice

– slijepe osobe

– bolesnici sa šećernom bolešću tipa 1 i na intenziviranoj terapiji inzulinom (4 i više doza inzulina ili inzulinska pumpa), s dokazanom hipoglikemijom u hospitalnim uvjetima, a uz preporuku specijaliste dijabetologa iz: KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KB Dubrava, Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, KBC Split, KBC Osijek i KBC Rijeka.

Osigurana osoba koja je ostvarila pravo na predmetno pomagalo, ne ostvaruje pravo na odašiljač za kontinuirano mjerenje glukoze i pripadajući senzor za kontinuirano mjerenje glukoze »Medtronic MiniMed«.

Osigurana osoba koja je ostvarila pravo na predmetno pomagalo, ne ostvaruje pravo na set za brzo očitavanje koncentracije šećera u krvi.

Osigurana osoba koja je ostvarila pravo na predmetno pomagalo, ne ostvaruje pravo na dijagnostičke trakice za mjerenje glukoze u krvi uređajem i lancete za vađenje krvi iz prsta za kontrolu glukoze u krvi, jer su iste sadržane u kvartalnom setu.

Kvartalni set sastoji se od:

– do 7 senzora uz uvjet da ukupna godišnja količina ne prelazi 26 senzora,

– od 50 trakica i 50 lanceta za odrasle osobe,

– od 150 trakica i 150 lanceta za djecu.

U godini ostvarivanja prava na uređaj za neograničeno skeniranje razine glukoze, osigurana osoba ostvaruje pravo na još 25 senzora, jer je 1 senzor sadržan u startnom setu, a nadalje 26 senzora godišnje.«

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.